Valdība lems par 9,48 miljonu latu IIN neizpildes kompensēšanu pašvaldībām

Valdība šodien lems par Finanšu ministrijas (FM) priekšlikumu kompensēt pašvaldībām iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) neizpildi janvārī, kopumā tam atvēlot 9,48 miljonus latu.

FM sagatavotie priekšlikumi paredz, ka finanšu ministrs normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā informē Saeimu par apropriācijas palielināšanu budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" 9 481 230 latu apmērā un, ja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija neiebilst pret apropriācijas palielināšanu, tad palielina likumā "Par valsts budžetu 2010.gadam" noteikto apropriāciju šajā budžeta programmā.

Apstiprinātie līdzekļi likumā "Par valsts budžetu 2010.gadam" budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" ir 6 932 827 latu apmērā. Līdz ar to jau sākotnēji tie ir apstiprināti mazāk, nekā šobrīd nepieciešams kompensācijas izmaksai. Šobrīd nepieciešamais finansējums tiek nodrošināts uz budžeta deficīta rēķina.

Tā kā janvārī iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi (IIN) nav sasnieguši 92% no prognozētajiem ieņēmumiem, saskaņā ar likumu par valsts budžetu 2010.gadam pašvaldībām pienākas kompensācija par neiekasēto nodokli, lai nodrošinātu iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumus 92% apmērā no sākotnēji prognozētās 1/12 daļas no kopējās iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu prognozes.

Likums noteic, ka priekšlikums par kompensācijas piešķiršanu FM ir jāiesniedz līdz 15.datumam, bet FM, izprotot pašvaldību sarežģīto situāciju un to, ka IIN ir to galvenais ienākumu avots, ir rīkojusies maksimāli ātri un jautājumu virza jau uz nākamo valdības sēdi.

Līdzekļi kompensācijai tiks ņemti no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, pirms tam saņemot Saeimas Budžeta un finanšu komisijas akceptu apropriācijas palielināšanai.

Prognozētie pašvaldību iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi 2010.gadam ir 657,63 miljoni latu. Attiecīgi janvāra ieņēmumu prognoze ir 54,8 miljoni latu, bet reāli janvārī iekasēti 40,94 miljoni latu.

Nodokļa prognoze dalās trīs daļās - ieņēmumi Valsts kases sadales kontā (iekasē VID, līdzekļus saņem visas pašvaldības), Rīgas ieņēmumi un Ventspils ieņēmumi (abas šīs pilsētas pašas iekasē IIN).

IIN prognoze janvārī vislabāk pildījusies Ventspils pašvaldībai - saņemti 84,6% no IIN prognozes, tad Rīgai - 75,6% un Valsts kases sadales kontam - 74%, no kā saņem IIN visas Latvijas pašvaldības.

Tādējādi FM sagatavotais MK rīkojuma projekts paredz kā IIN kompensāciju Rīgas domei pārskaitīt 3,3 miljonus latu, Ventspils pilsētas domei - 54 000 latu un Valsts kases sadales kontā ieskaitīt 6,11 miljonus latu, kas attiecīgi tiks sadalīti pašvaldībām.

FM uzskata, ka janvāra neizpilde izskaidrojama ar to, ka daudzi darba devēji izmaksāja algas un arī samaksāja IIN nodokli par 2009.gada decembri jau decembra mēnesī. Līdz ar to janvāris vienmēr ir bijis tas mēnesis, kad IIN ir ticis iekasēts mazāk nekā citos mēnešos, savukārt decembra izpilde vienmēr ir bijusi lielāka. Objektīvi būs iespējams izdarīt secinājumus, vai pildās IIN prognoze, tikai pēc pirmā ceturkšņa budžeta izpildes izvērtēšanas.

Ekonomika

Lai Eiropas Centrālā banka (ECB) varētu droši turpināt mazināt likmes, būtu jāredz skaidra tendence, ka sāk samazināties pakalpojumu cenu inflācija, intervijā aģentūrai LETA teica Latvijas Bankas prezidents un ECB padomes loceklis Mārtiņš Kazāks.

Svarīgākais