Lūgs papildu 120 000 latu VSAA pensiju pārrēķināšanai un izmaksai

Labklājības ministrija (LM) lūgs valdību piešķirt papildu līdzekļus vairāk nekā 120 000 latu apmērā Valsts obligātās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) darbam, lai nodrošinātu darbinieku iesaisti pensiju pārrēķināšanas un izmaksu procesos.

VSAA administratīvais budžets, salīdzinot ar 2009.gadu, ir samazināts par 44,1% un atlīdzības fonda iztrūkums 2010.gadā rada situāciju, ka VSAA ir nepieciešams doties 19 dienu ilgā bezalgas atvaļinājumā.

Taču VSAA nepieciešams papildus finansējums, lai nodrošinātu Satversmes tiesas sprieduma izpildi, pārrēķinot un izmaksājot līdz šā gada 31.janvārim ieturētās pensijas.

Līdzekļi nepieciešami iesaistītajam pamatdarbības personālam, kuram papildus ikdienas klientu apkalpošanai jānodrošina atmaksājamo summu un ieturamā ienākuma nodokļa aprēķinu sagatavošana, maksājumu sarakstu pārbaude, paziņojumu par ieturēto ienākuma nodokli sagatavošana un izsniegšana, pensionāru konsultēšana un izziņu sagatavošana par atmaksātajām summām pēc pensionāru pieprasījumiem, iesniegumu pieņemšana un lēmumu pieņemšana par pensiju nesaņemtās daļas izmaksu mirušo pensionāru radiniekiem vai mantiniekiem.

Iepriekšminēto darbu izpildei nepieciešamas piecas papildu dienas, līdz ar to veidojas papildu izdevumi VSAA personāla atlīdzībai 116 520 latu apmērā, tai skaitā atalgojumam 93 905 lati.

Vienlaikus Satversmes tiesas sprieduma realizācijai ir nepieciešams ārpakalpojums programmatūras izstrāde, kas izmaksās 12 100 latus, liecina LM aprēķini.

Jau ziņots, ka no februāra atcelti ierobežojumi visiem strādājošiem un nestrādājošiem pensiju saņēmējiem, kā arī tiem pensionāriem, kuri priekšlaicīgi pensionējās līdz 2009.gada 30.jūnijam, kuri no 2009.gada 1.jūlija līdz 2010.gada 31.janvārim saņēma samazinātu pensiju.

Svarīgākais