"Moody's" nemaina Latvijai noteiktos reitingus ar negatīvu nākotnes perspektīvu

Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's Investors Service" jaunākajā ziņojumā par Latvijas ekonomisko stāvokli nav mainījusi Latvijai noteiktos reitingus. Aģentūra saglabājusi Latvijas valstij noteikto reitingu "Baa3" līmenī ar negatīvu nākotnes perspektīvu.

Reitinga noteikšanā ņemts vērā arī Eiropas Savienības (ES), Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un kaimiņvalstu paustais atbalsts Latvijai, teikts "Moody's" ziņojumā.

"Latvijas ekonomika un valsts finanses pašlaik stabilizējas pēc 2009.gada globālās finanšu krīzes izraisītajām smagajām sekām. Reģionālās ekonomikas stabilizēšanās balsta Latvijas ražošanu un eksportu, bet tekošā konta bilances krasās izmaiņas liecina, ka valsts "iekšējās devalvācijas" politika darbojas," norādīja aģentūras viceprezidents Kenets Orčards.

Saņemtā palīdzība no SVF un ES ir ievērojami mazinājusi Latvijas finanšu saspīlēto stāvokli, galvenokārt būtiski samazinot haotiskas devalvācijas risku.

Tomēr vēl nav skaidrs, kad Latvijas ekonomika varētu sākt atlabt. Sagaidāms, ka 2010.gadā Latvijas ekonomika piedzīvos aptuveni 2% ekonomisko lejupslīdi, turpinoties privātā sektora problēmām un valdībai vēl vairāk ierobežojot budžeta izdevumus. Arī kredītu pieaugums būs ierobežots, jo banku sektoram nāksies tikt galā ar pieaugošo problemātisko aizdevumu apjomu," norāda Orčards.

"Moody's" arī pauž bažas par 2010.gada oktobrī gaidāmajām vispārējām vēlēšanām, kas var mainīt valsts ekonomisko politiku.

Aģentūra prognozē, ka Latvijas ekonomiskais pieaugums saglabāsies vājš nākamos divus vai trīs gadus. Tomēr strukturālo reformu progress un fiskālā konsolidācija palīdzēs Latvijai atjaunot stabilu ekonomiku. 2014.-2015.gadā gaidāmā eiro ieviešana likvidēs maksājumu bilances riskus un palielinās pārliecību par finanšu stabilitāti.

Kā LETA jau ziņoja, "Moody's" noteiktais kredītreitings "Baa3" patlaban ir visaugstākais Latvijai, liecina Valsts kases apkopotā informācija.

Latvijas kredītreitingu nosaka trīs pazīstamākās starptautiskās reitingu aģentūras "Moody's", "Fitch Ratings" un "Standard & Poor's", kā arī Japānas reitingu aģentūra "R&I".

"Moody's" Latvijai patlaban devis novērtējumu ilgtermiņa saistībām gan ārvalstu, gan vietējā valūtā "Baa3" līmenī ar negatīvu perspektīvu.

"Standard & Poor's" novērtējums ir "BB", "Fitch Ratings" dotais reitings ir "BB+", un arī "R&I" Latvijai devusi novērtējumu "BB+".

Svarīgākais