Trūcīgā statuss arī – ar kredītsaistībām

Novērtējot cilvēka materiālo situāciju, plānots neņemt vērā cilvēka kredītsaistības, kā arī trūcīgā statusu piešķirt uz ilgāku laiku.

Lai atvieglotu trūcīgas personas statusa Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi grozījumus noteikumos par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu.

Tāpat noteikumos paredzēts paplašināt to kustamā un nekustamā īpašuma klāstu, kas netiek vērtēts, nosakot atbilstību trūcīgā statusam. Tas nozīmē, ka, izvērtējot materiālo situāciju, pašvaldības neņems vērā dzīvokļa iekārtu, apģērbu, sadzīves priekšmetus, kā arī lauksaimniecības inventāru – zemkopības rīkus, tehniku, lopus un citu kustamo mantu. Nevērtēs arī ģimenes mājokli un kādam no ģimenes locekļiem piederošu nekustamo īpašumu.

Lai iegūtu trūcīgas personas statusu, būs pienākums nestrādājošam darbspējīgam cilvēkam reģistrēties Nodarbinātības valsts aģentūrā. Atvieglojot administratīvo procedūru, trūcīgā izziņu paredzēts izsniegt uz 6 un 12 mēnešiem iepriekšējo 3 un 6 mēnešu vietā.

Gadījumā, ja nebūs skaidrs, pie kuras pašvaldības skaitās trūcīgais, darbosies vienas pieturas aģentūras princips, jo pašvaldības sociālā darba speciālistam būs jāsazinās ar klienta iepriekšējās deklarētās dzīvesvietas sociālo dienestu un kopīgi jāpieņem lēmums, kuras pašvaldības sociālais dienests piešķirs trūcīgā statusu.

Šis noteikumu projekts vēl jāapstiprina valdībā.

***

UZZIŅAI

Par trūcīgu personu atzīstams cilvēks, kura ienākumi mēnesī ir mazāki par 50% no minimālās algas (pašlaik 180 latu)

Pašvaldības var noteikt savu nabadzības līmeni

No 2009. gada jūlija līdz decembrim vidēji mēnesī trūcīgā statuss noteikts 72 122 personām