"Standard & Poor’s": Latvija ir atguvusi konkurētspēju

Latvija ir atguvusi savu konkurētspēju pasaules tirgū, kas skaidrojams ar budžeta taupības pasākumu izraisīto algu samazinājumu, vēsta starptautiskā reitingu aģentūra "Standard & Poor’s".

"Algas ir krietni samazinājušās gan sabiedriskajā, gan privātajā sektorā. Ir dažas pazīmes par eksporta atlabšanas sākumu un tirdzniecības sektora pārorientēšanos uz ārējo pieprasījumu," norādīja "Standard & Poor’s" analītiķis Frenks Gils.

Atalgojums sabiedriskajā sektorā gada laikā ir samazinājies par aptuveni 45%, bet privātajā sektorā no 5 līdz 30% atkarībā no nozares, norādīja Gils.

"Algu līmenis šobrīd atkal ir ļoti konkurētspējīgs, piemēram, salīdzinājumā ar Poliju. Pašreizējā politiskā nostāja, kas ir nepārprotami procikliska, liek pamatus sabiedrisko finanšu stabilizācijai. Ekonomikas stimulēšanas pasākumiem būs jānāk no ārpuses. Tas nozīmē, ka arī turpmāk Latvija vairāk nekā vidēji citas valstis būs jūtīga pret ārējo vidi," skaidroja analītiķis.

Kaut arī ekonomika šogad varētu piedzīvot izaugsmi, atlabšana lielā mērā būs statistiska un nominālais IKP šogad, visdrīzāk, turpinās samazināties, sacīja analītiķis.

"Tas, kā pietrūkst, ir jaunu darba vietu radīšana. Tikai jaunu darba vietu radīšana izraisīs pagrieziena punktu ekonomikā. Līdz tam, nešaubīgi, algu deflācija un pieaugošais bezdarbs turpinās atstāt smagu iespaidu uz valsts finansēm," norādīja Gils.

Analītiķis arī brīdināja, ka "Standard & Poor’s" noteiktais Latvijas kredītreitings var pasliktināties, ja valdības centieni turpināt budžeta deficīta samazināšanu līdz oktobrī paredzētajām vēlēšanām pavājināsies. Savukārt liecības par ilgtermiņa apņemšanos sasniegt eiro pieņemšanas mērķus palīdzētu nostabilizēt reitingu.

"Šajā ziņā ir pamats optimismam, ņemot vērā jau paveikto pasākumu apmērus un ambiciozā 2010.gada budžeta veiksmīgo apstiprināšanu. Latvija ir realizējusi tādus pasākumus, kādus būtu ļoti grūti ieviest daudzās Rietumeiropas valstīs," norādīja Gils.

LETA jau ziņoja, ka visaugstāk Latvijas kredītreitingu patlaban vērtē starptautiskā reitinga aģentūra "Moody's Investors Service" (Moody's), kura devusi novērtējumu "Baa3", liecina Valsts kases apkopotā informācija.

Patlaban Latvijas kredītreitingu nosaka trīs pazīstamākās starptautiskās reitinga aģentūras "Moody's", "Fitch Ratings" un "Standard & Poor's", kā arī Japānas reitingu aģentūra "R&I".

"Moody's" Latvijai patlaban devis novērtējumu ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā "Baa3" līmenī.

"Standard & Poor's" novērtējums ir "BB", "Fitch Ratings" dotais reitings ir "BB+", un arī "R&I" Latvijai devusi novērtējumu "BB+".