Ventspils novadā nodokļu plāna neizpilde var aizkavēt algu izmaksu

Iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) plāna neizpilde Ventspils novadā var aizkavēt algu izmaksu un radīt nodokļu parādus, situāciju aģentūrai LETA skaidroja Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks.

Pašvaldībai jāatmaksā kredīti, elektrības un citi komunālie maksājumi, pavisam drīz ir algas dienas, bet IIN plāna neizpildes dēļ novada finanšu situācija "ir bēdīga".

Janvārī Ventspils novada pašvaldība nav saņēmusi aptuveni 30 000 latu jeb 11% no plānotajiem IIN ieņēmumiem. Tā kā valsts šogad pašvaldībām paredzējusi kompensācijas mehānismu, ja IIN ieņēmumu neizpilde pārsniedz 8%, tad Ventspils novada pašvaldība ar šiem 8%, ko valsts negarantē, nemaz nerēķinājās. Ja ņem vērā arī valsts negarantēto ieņēmumu prognozi, tad IIN plāna neizpilde ir vēl lielāka, skaidro Mucenieks.

Turklāt janvārī un februārī pašvaldības kasē neienāk arī nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi, kas situācija padara vēl smagāku, uzsver Ventspils novada mērs.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) sola pašvaldībām kompensēt IIN ieņēmumu plāna neizpildi.

Kā šorīt intervijā LNT rīta raidījumā "900 sekundes" teica premjers, IIN ir bijusi neizpilde un pašvaldībām līdz garantētai 92% prognozei tiks sniegta kompensācija, jo ir paredzēts kompensācijas mehānisms, ja IIN ieņēmumu neizpilde pārsniedz 8%.

Ministru prezidents arī atzīmēja, ka valsts budžetā janvārī ir izveidojies pārpalikums, jo samērā labi pildījusies lielākā daļa nodokļu ieņēmumu.

Savukārt intervijā Latvijas Radio premjers sacīja, ka, ņemot vērā sekmīgos budžeta rādītājus, nebūs problēmu nodrošināt kompensācijas pašvaldībām. Viņš arī atzīmēja, ka janvāris ir mēnesis, kad pamatā nodokļi tiek maksāti pēc vecajām likmēm, tāpēc arī ir kritums un reālo ainu varēs redzēt februārī, martā.

Kā ziņots, Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam, norādot, ka janvārī pašvaldību budžetā vērojama būtiska IIN ieņēmumu plāna neizpilde, un lūdzot steidzami risināt jautājumu par kompensācijas piešķiršanu pašvaldībām, lai tās varētu izpildīt savas funkcijas, tostarp nodrošināt izglītības iestāžu darbību, sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības sniegšanu.

LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis vēstulē norādījis: saskaņā ar Valsts kases mājaslapā publicēto informāciju par IIN sadalījumu no Valsts kases sadales konta līdz šā gada 29.janvārim pašvaldībām bija sadalīti 23,52 miljoni latu, kas ir 69,55% no janvāra prognozes.

Prognozētie ieņēmumi Valsts kases sadales kontā janvārī bijuši 33,83 miljoni latu.

Par nodokļa ieņēmumu plāna neizpildi janvārī saņemta informācija arī no Rīgas pilsētas un Ventspils pilsētas pašvaldībām, kuras ar Finanšu ministriju (FM) ir noslēgušas līgumu par IIN īpašu maksāšanas un uzskaites kārtību savā teritorijā.

Precīzi dati par šo pašvaldību iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu apjomu janvārī būs zināmi pēc oficiālas informācijas saņemšanas, norādīts vēstulē.

LPS vērš uzmanību uz to, ka atbilstoši likuma "Par valsts budžetu 2010.gadam" 32.pantam FM izvērtē faktisko pašvaldību IIN ieņēmumu izpildi par iepriekšējo mēnesi salīdzinājumā ar prognozēto un tādā gadījumā, ja tiek konstatēta IIN ieņēmumu neizpilde vairāk nekā par 8% no gada sākuma, sniedz priekšlikumus līdz nākamā mēneša 15.datumam Ministru kabinetam lēmuma pieņemšanai par IIN ieņēmumu neizpildes kompensāciju no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

LPS atzīmē, ka janvārī IIN ir vienīgais nozīmīgais pašvaldību ieņēmumu avots.

Ekonomika

Lai Eiropas Centrālā banka (ECB) varētu droši turpināt mazināt likmes, būtu jāredz skaidra tendence, ka sāk samazināties pakalpojumu cenu inflācija, intervijā aģentūrai LETA teica Latvijas Bankas prezidents un ECB padomes loceklis Mārtiņš Kazāks.

Svarīgākais