VID 28 pašvaldībām ļāvis 530 tūkstošus latu nodokļus maksāt vēlāk par termiņu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) kopumā 28 pašvaldībām piešķīris nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu, ļaujot vēlāk maksāt 530 000 latu nodokļus, aģentūru LETA informēja VID Komunikācijas nodaļā.

Norādot, ka VID datubāzē tiek fiksēti tikai tie gadījumi, kad nodokļu samaksas termiņa pagarinājums tiek piešķirts, līdz ar to VID nav pieejama informācija par to, cik no 118 pašvaldībām vērsušās pie VID ar šādu lūgumu, ja Ieņēmumu dienests tām pagarinājuma piešķiršanu atteicis.

VID informē, ka šā gada 1.janvārī samaksas termiņa pagarinājumu lielākā daļa - 83% - piešķirti valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, ļaujot vēlāk maksāt 440 400 latus.

Likuma izpratnē pašvaldības neatšķiras no citiem nodokļu maksātājiem, tādēļ kārtība, kādos gadījumos tiek rēķinātas nokavējuma naudas vai piešķirts termiņa pagarinājums, neatšķiras un ir noteikta likumā "Par nodokļiem un nodevām", norāda VID.

Likumā "Par nodokļiem un nodevām" minētajos termiņa pagarināšanas - atlikšanas, sadalīšanas - gadījumos tiek rēķināta nokavējuma nauda vienas ceturtās daļas apmērā no likumā noteiktās nokavējuma naudas par katru dienu visā kavējuma periodā.

Ja, pagarinājuma termiņam beidzoties, nodokļu maksātājs nokavētos maksājumus pilnā apmērā nav samaksājis vai samaksas termiņus pagarinājis likumā noteiktajā kārtībā, nokavējuma nauda par parāda nesamaksāto daļu visā kavējuma periodā tiek aprēķināta vispārējā kārtībā un parāds piedzīts bezstrīda kārtībā.