Vienotas kontu maiņas principiem pievienojušās 17 Latvijas bankas

Pašlaik vienotas kontu maiņas principiem ir pievienojušās 17 Latvijas komercbankas, biznesa portāls "Nozare.lv" uzzināja Latvijas Komercbanku asociācijā.

Noteikumi, kas jau darbojas lielākajā daļā Eiropas Savienības (ES) valstu, nosaka - ja klients vēlas mainīt banku, atverot kontu citā bankā, tad bankām, savstarpēji sazinoties, ir jānokārto visu ar norēķinu kontu saistīto operāciju "pārcelšana" no vienas bankas uz otru.

Patlaban Eiropas Komisijas jaunajiem vienotajiem privātpersonu norēķinu kontu maiņas principiem ir pievienojusies "Aizkraukles banka", "Allied Irish Bank plc.", "DnB Nord banka", "Komercbanka Baltikums", "Latvijas Hipotēku un zemes banka", " Latvijas Krājbanka", "LTB Bank", "Nordea banka", "Norvik banka", "Rietumu banka", "PrivatBank", "Reģionālā investīciju banka", "SEB banka", "SMP Bank", "Swedbank", "Trasta komercbanka" un "VEF banka".

Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons skaidro, ka līdz mēneša beigām bankām vēl ir iespēja iesniegt paziņojumus par pievienošanos vienotajiem fizisko personu kontu maiņas principiem.

Pašlaik minētajiem principiem ir pievienojušās visas tās bankas, kuru darbību tas skar vistiešākajā veidā. Principiem nepievienosies dažas no asociācijā ietilpstošajām bankām, kuru darbība nav saistīta ar fizisko personu norēķinu kontu apkalpošanu, jo šo banku darbību vienoti fizisko personu kontu maiņas principi neskar, norāda Tverijons.

Pievienošanās vienotajiem fizisko personu kontu maiņas principiem nekādā veidā neietekmēs līdzšinējo banku darbību. Pievienošanās principiem pamatā ir simbolisks žests, ko pieprasīja Eiropas Komisijas nostādnes, jo principos noteiktā kontu maiņas sistēma vienmēr ir bijusi īstenojama starp visām Latvijas bankām - arī pirms pievienošanās šiem principiem, saka Komercbanku asociācijas prezidents.

Jaunie kontu maiņas principi nozīmē to, ka gadījumā, ja klients izteicis vēlmi mainīt banku, tai ir jānodrošina klientam viegla kontu un ar to saistīto operāciju pārcelšana no iepriekšējās bankas uz jauno banku. Šajā gadījumā abas puses - gan iepriekšējā banka, gan jaunā, sadarbojas, lai padarītu klientam bankas maiņu vienkāršu, ātru un lētu.

Šie principi jau ir nostabilizējušies un veiksmīgi strādā vairākās ES valstīs pašregulācijas ceļā. Šo pašregulāciju ieviesa bankas, lai veicinātu konkurenci un tādējādi celtu industrijas pievilcību, kas būtiski palielinātu klientu apmierinātību ar bankām kopumā. Tomēr Eiropas Komisijas iniciatīva ir panākt to, ka principi ir saistoši visām bankām, kas darbojas ES.

Atbilstoši Eiropas Komisijas nostādnei līdz 2009.gada 1.novembrim visās dalībvalstīs bija jāievieš vienotie privātpersonu norēķinu kontu maiņas principi. To sagatavošanas un ieviešanas koordinēšana Eiropā tika uzdota Eiropas banku sektora komitejai (EBIC), bet valstu līmenī - nacionālajām banku asociācijām. Latvijā to ieviešanu koordinē Latvijas Komercbanku asociācija.

Ekonomika

Kādus auto izvēlas Latvijas iedzīvotāji? Kāds ir mašīnu vidējais vecums? Un kas attur iegādāties šobrīd plaši popularizētos elektroauto, kuru iegādi atbalsta arī valsts? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz nesen veikts pētījums, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais