ĀM: EK jāturpina risināt jautājumu par dzīvu cūku eksportu uz Krieviju

Eiropas Komisijai (EK) ir jāturpina risināt jautājumu par dzīvu cūku eksportu uz Krieviju, ņemot vērā to, ka Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības politika ir ES kopējās kompetences jautājums, informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) Preses centra nodaļā.

Ministrijas rīcībā ir informācija par EK uzsākto darbu un konsultācijām attiecībā uz jaunām tirdzniecības barjerām, kas tiek radītas atsevišķās preču grupās, izveidojot Krievijas-Baltkrievijas-Kazahstānas muitas ūniju.

Vienlaikus EK ir atzīmējusi, ka šo procesu apgrūtina tas, ka neviena no trīs muitas ūnijas dalībvalstīm nav Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) dalībvalsts un līdz ar to tās nav uzņēmušās starptautiskas saistības attiecībā uz ievedmuitas tarifu nepaaugstināšanu.

"Taču tas nenozīmē, ka līdz ar to jautājums nonāktu ES dalībvalstu, konkrētajā gadījumā Latvijas, kompetencē," uzsver ĀM.

Savukārt Latvijas divpusējām konsultācijām ar Krievijas pusi, kā arī Baltkrieviju un Kazahstānu, pēc ĀM domām, varot būt tikai EK darbību papildinošs raksturs. Divpusējā kārtā Latvija minēto jautājumu pieminējusi, ĀM valsts sekretāram Andrim Teikmanim tiekoties ar Krievijas ārlietu ministra vietnieku Vladimiru Titovu.

"Svarīgi, lai visas Latvijas atbildīgās institūcijas, tostarp Zemkopības un Ekonomikas ministrija, un nozares asociācijas turpina aktīvu sadarbību ar EK šajā jautājumā, kā arī vērš jaunizveidotās muitas ūnijas valstu uzmanību uz šīm Latvijas uzņēmumu interesēm," saka ĀM.

Kā ziņots, iepriekš Zemkopības ministrija (ZM) paziņoja, ka EK atteikusies aktīvi iesaistīties Latvijas dzīvu cūku eksporta problēmu risināšanā uz Krieviju, aicinot Latviju problēmas risināt patstāvīgi.

ZM valsts sekretāre Dace Lucaua Briselē ES lauksaimniecības ministru padomē aicinājusi EK aktivizēt sarunas ar Krieviju, lai rastu pozitīvu risinājumu jaunizveidotās Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas Muitas ūnijas noteiktajam ievedmuitas nodokļa paaugstinājumam dzīvajām cūkām, kas noteikts astoņas reizes lielāks nekā līdz šim. Pašreizējos ekonomiskajos apstākļos tas rada nopietnus draudus dzīvo cūku eksportētāju turpmākajai darbībai, kā arī to konkurētspējai Krievijas tirgū.

Tomēr ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece norāda, ka EK vērsusi uzmanību uz to, ka Krievija nav PTO locekle, nav ES kopējā tirgū, līdz ar to EK nav nekādu tiešu veidu, kā iedarboties uz šo problēmu. EK gan solījusi, ka informēs Krieviju par šo problēmu, tomēr vērsusi uzmanību uz to, ka Latvijai pašai jāmēģina risināt šīs problēmas.

"Latvijai sarunas ar Krieviju notiek, un tās tiks turpinātas. Krievijas puse uzsver, ka jautājums ir sarežģīts, jo tagad trīs valstis - Krievija, Kazahstāna un Baltkrievija - izveidojušas Muitas ūniju, līdz ar to radīta arī jauna institūcija, kas ir tiesīga lemt šādus jautājumus," skaidroja Muceniece.

Latvija pēc Krievijas vēstnieka Latvijā Aleksandra Vešņakova lūguma sagatavojusi aprēķinus, kā ievedmuitas nodokļa paaugstinājums ietekmēs nozari. Ja uz Krieviju turpmāk tiktu eksportēts tāds pats apjoms dzīvu cūku kā 2009.gadā, cūkkopības nozarei vajadzēs rēķināties ar 2,5 miljonu eiro (1,75 miljonu latu) papildu muitas nodokļu maksājumiem.

Savukārt EK pārstāvis lauksaimniecības jautājumos Maikls Manns norāda, ka komisija ir labi informēta, ka Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas muitas ūnija nesen palielinājusi importa nodevu dzīvām cūkām no 5% uz 40%, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs Ivars Bušmanis.

"EK apzinās, ka tas izsauc problēmas ES uzņēmumiem, kas specializējas cūku eksportā. Palielinātā nodeva, šķiet, ir daļa no Krievijas politikas, ko pazīstam kā "pārtikas drošības doktrīnu", kuras mērķis ir palielināt Krievijas pārtikas ražošanu un pašnodrošinātību ar to," saka Manns.

Viņš atgādina, ka EK jau ir izteikusi nopietnas bažas Krievijas amatpersonām par palielināto nodevu - kā divpusējā kārtā, tā arī Krievijas iestāšanās sarunās Pasaules tirdzniecības organizācijā. "Mēs noteikti turpināsim to atgādināt dažādos kontaktu līmeņos," sola EK pārstāvis lauksaimniecības jautājumos, norādot, ka nesenajā lauksaimniecības padomes sēdē dalībvalstu ministrus par to informējusi arī ES lauksaimniecības komisāre Marianna Fišera Bola.

Kā ziņots, Krievija ir viens no lielākajiem Baltijas valstu zemnieku audzēto dzīvo cūku noieta tirgiem.