Eiropas Komisijas ziņojums par Latvijas finanšu programmu būs labvēlīgs

Eiropas Komisija (EK) trešdien izdos labvēlīgu ziņojumu par Latvijas un Ungārijas taupības programmām ekonomiskās krīzes pārvarēšanai, liecina aģentūras "Reuters" rīcībā nonākušais ziņojuma uzmetums.

EK ziņojumā teikts, ka Latvija spērusi pienācīgus soļus, lai līdz 2012.gadam sasniegtu noteikto mērķi samazināt valsts budžeta deficītu zem noteiktās 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP) robežas.

"Pēc pašreizējiem datiem izskatās, ka Latvijas spertie soļi nodrošina adekvātu progresu attiecībā uz pārmērīgā budžeta deficīta samazināšanu [ES finanšu ministru] padomes noteiktajās robežās," teikts EK ziņojumā.

Latvijai vajadzētu būt spējīgai sasniegt 2010.gada finanšu mērķus, neskatoties uz Satversmes tiesas lēmumu, ka pensiju samazinājums ir nekonstitucionāls.

"Budžetā ieviestajiem pasākumiem, pat ņemot vērā tiesas lēmuma par pensijām iespaidu, vajadzētu ļaut 2010.gadā Latvijai sasniegt plānoto budžeta deficītu līdz 8,5% no IKP," teikts EK ziņojumā.

Komisija arī atzinīgi novērtējusi Ungārijas ieviestos taupības pasākumus, kas ļaus valstij līdz 2011.gadam samazināt budžeta deficītu līdz 3% no IKP.

Ungārijas budžeta deficīts 2009.gadā veidoja 3,9% no IKP.

Tomēr Latvijai un Ungārijai nevajadzētu ieslīgt bezrūpībā, jo vēl joprojām saglabājas nopietni finanšu riski un abām valstīm jābūt gatavām ieviest papildus taupības pasākumus, brīdina EK.

Pozitīvais ziņojums nozīmē, ka EK nesāks disciplinārlietu pret Latviju un Ungāriju.

EK trešdien novērtēs arī Lietuvas un Maltas ieviestos taupības pasākumus.

Svarīgākais