Ferhoigens: Lietuvas ekonomikai ir pamats optimismam

Lietuvas ekonomikā jau saskatāmi pavērsiena punkti, izteicies Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents, uzņēmējdarbības un rūpniecības komisārs Ginters Ferhoigens, ceturtdien tiekoties ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti. Viņš atzinis, ka ekonomikas stimulēšanas plāns, ko īsteno Lietuva, uzskatāms par ļoti labu, un paudis viedokli, ka Lietuvai ir pamats optimismam.

"Domāju, ka pavērsiena punkts jau manāms. Kad valsts nolaidusies līdz pašam zemākajam līmenim, sākas kāpums. Mēs šos jautājumus vēl apspriedīsim, bet stratēģiskā līnija ir, un tas ir apsveicami," žurnālistiem sacījis EK vadītāja vietnieks. "Tā būtu politika, kas vērsta uz mazo un vidējo uzņēmumu atbalstu, birokrātijas samazināšanu un uzņēmējdarbības veicināšanu, - es par šo plānu esmu ļoti labās domās."

Kā uzskata Ferhoigens, ja šis plāns tiks īstenots konsekventi, tam būs labas perspektīvas.

Ja pagrieziena punktu sekmīgi pārvarēs citas Eiropas valstis, to spēs arī Lietuva, viņš piebildis. Pagaidām vēl nevar apgalvot, ka nākotnē nepieredzēsim nepatīkamus pārsteigumus, tomēr "ES ekonomika ir pietiekami stipra un dzīvotspējīga, lai varētu pārdzīvot krīzi un problēmas, kas rodas finanšu un rūpniecības jomā", norādījis EK viceprezidents.

Sarunā ar Lietuvas prezidenti viņš apspriedis arī ārpolitikas jautājumus un atzinīgi izteicies par Grībauskaites centieniem lielāku uzmanību pievērst rietumvalstīm. Vienlaikus EK viceprezidents uzskata, ka Lietuva spēj uzņemties arī starpnieka lomu attiecībās starp ES un tās austrumu kaimiņvalstīm.

Cita starpā Ferhoigens solījis, ka EK ir gatava palīdzēt dalībvalstīm risināt problēmas saistībā ar autopārvadātājiem. "Es vienmēr atbalstu visu Eiropas institūciju darbu un EK politiku aizstāvēt dalībvalstis pret jebkādu negatīvu politiku, ko īsteno citas valstis. Ja ir tāda vajadzība, Komisija spers attiecīgus soļus, un katra valsts var cerēt, ka EK to atbalstīs līdz galam," viņš teicis.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".