Pārskatīs finansējumu bezdarba samazināšanas pasākumiem

Valdība šodien uzdeva Labklājības un Finanšu ministrijām divu nedēļu laikā izstrādāt un virzīt uz valdību priekšlikumus, kas pārskatītu aktivitātes un finansējumu bezdarba samazināšanas pasākumiem.

Valdība šodien iepazinās ar Labklājības ministrijas (LM) sagatavoto informatīvo ziņojumu "Par 2009.gadā īstenotajiem aktīvajiem nodarbinātības un preventīvajiem bezdarba samazināšanas pasākumiem", kurā uzsvērts, ka 2009.gada 11 mēnešos 149 170 bezdarbnieki jeb 88% no kopējā reģistrēto bezdarbnieku skaita tika iesaistīti Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) organizētajos nodarbinātības pasākumos,

No iesaistītajiem cilvēkiem 63 324 bezdarbnieki jeb 38% tika iesaistīti nodarbinātības pasākumos, kuru laikā persona saņem arī finansiālu atbalstu par dalību pasākumos - algas vai stipendijas veidā.

Situācija darba tirgū 2009.gadā ievērojami pasliktinājās, skaidro LM. Saskaņā ar "Eurostat" datiem bezdarba līmenis 2009.gada novembrī Latvijā sasniedza 22,3%, savukārt reģistrētais bezdarba līmenis 2009.gada beigās bija 16%.

Tiek prognozēts, ka 2010.gadā vidējais reģistrēto bezdarbnieku skaits varētu sasniegt 200 000 bezdarbnieku. Atbilstoši 2010.gadā piešķirtajiem budžeta līdzekļiem aģentūra ir izvirzījusi provizoriskos 2010.gada rādītājus un plāno nodarbinātības pasākumos iesaistīt apmēram 147 597 bezdarbniekus jeb ap 73% no 2010.gadā plānotā reģistrētā bezdarbnieku skaita un ap 53 656 no reģistrētajiem bezdarbniekiem jeb 26% iesaistīt nodarbinātības aktīvajos pasākumos, kuru laikā persona saņems arī finansiālu atbalstu par dalību pasākumos.

Ņemot vērā to, ka 2010.gadā turpināsies reģistrēto bezdarbnieku skaita pieaugums un ar šī brīža 2010.gadam piešķirto finansējumu iespējams iesaistīt tikai vienu daļu no prognozētā bezdarbnieku skaita aktīvajos nodarbinātības pasākumos, kuru laikā persona saņems arī finansiālu atbalstu par dalību pasākumos algas vai stipendijas veidā, nepieciešams atzīt nodarbinātības jomu par prioritāru, veicot Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu pārdali un palielinot finansējumu aktīvajiem nodarbinātības pasākumiem 2010.gadam, uzsver LM.

Pašreizējos apstākļos būtiskākais ir nodrošināt ar iztikas līdzekļiem un aktivizēt tos bezdarbniekus, kas vairs nesaņem bezdarbnieka pabalstu, taču ekonomikas konkurētspējas nodrošināšanai un ārvalstu investīciju piesaistei būtiska loma ir arī bezdarbnieku, darba meklētāju un nodarbināto personu apmācību un pārkvalifikācijas paaugstināšanas pasākumiem, kā arī mūžizglītības pasākumiem.

2010.gadā tiks pilnveidoti jau esošie nodarbinātības pasākumi, piemēram, kompleksie atbalsta pasākumi, liekot uzsvaru uz konkrētām bezdarbnieku mērķu grupām, kas noteiktajā periodā ir visaktuālākās - pašreiz jaunieši. Ja pašreizējā situācijā netiks atbalstīti jaunieši, var rasties "zudusī paaudze", kas kļūst ekonomiski neaktīva, domā NVA.

Ņemot vērā pasākuma "Pasākums komercdarbības vai pašnodarbinātības uzsākšanai" efektivitāti, taču vienlaikus arī salīdzinoši augstās tā administrēšanas izmaksas, LM plāno turpināt pasākuma īstenošanu arī turpmāk, tomēr vienlaikus vērtēs iespējas piesaistīt nevalstiskās organizācijas un krājaizdevsabiedrības, kuras darbojas ar mērķi sniegt sociālo labumu sabiedrībai šī pasākuma īstenošanai, pārveidojot to par mikrokreditēšanas programmu pašreizējās mikrograntu programmas vietā, lai nodrošinātu iespēju lielākam bezdarbnieku lokam saņemt šo pakalpojumu.

Tāpat 2010.gadā plānots pārskatīt apmācību jomu noteikšanas mehānismus, ņemot vērā apmācību nozīmību ekonomikas nākotnes potenciāla paaugstināšanā, tostarp piesaistot plašāku ekspertu loku.

Vienlaikus plānots līdz ar ekonomiskās situācijas uzlabošanos pārskatīt pašreiz īstenotos nodarbinātības pasākumus. Lai izvērtētu pasākuma "Darba praktizēšana ar stipendiju" ieviešanas rezultātus, kā arī ieviešanas mehānisma efektivitāti, 2010.gada 2.ceturkšņa sākumā plānots veikt pasākuma padziļinātu starpizvērtējumu. Ņemot vērā pasākuma būtisko lomu darbspējīgo iedzīvotāju nodrošināšanā ar iztikas līdzekļiem smagas ekonomiskās krīzes apstākļos, jāizanalizē iespējas 2010.gadā iesaistīt tajā pēc iespējas vairāk bezdarbnieku, pārdalot šim pasākumam papildus finansējumu, kā arī turpinot to īstenot vēl 2011.gadā. Pašreiz tiek strādāts pie papildu iespēju apzināšanas pasākuma "Darba praktizēšana ar stipendiju" praktizēšanas vietu izveidei gadījumā, ja tiek piešķirts papildus finansējums, tostarp ar nevalstiskajām organizācijām, kas varētu piedāvāt lielu skaitu darba praktizēšanas vietu, kā arī plānots uzsākt diskusijas ar Dabas aizsardzības pārvaldi par praktizēšanas vietu izveides iespējām dabas aizsardzības objektos.

Svarīgākais