"Rīgas satiksme" plāno atlaist vairāk nekā 50 darbiniekus

Pamatojoties uz piešķirto līdzekļu un darba apjoma samazinājumu, pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" pavasarī paredzējusi veikt kolektīvo atlaišanu, samazinot darbinieku skaitu par 54 amata vienībām.

"Rīgas satiksme" šobrīd nodarbina 4863 darbiniekus. Kolektīvo atlaišanu plānots veikt šā gada martā un aprīlī.

Kā norādīts kolektīvai atlaišanai pakļauto darbinieku sarakstā, no darba plānots atbrīvot 23 atslēdzniekus, piecus elektroatslēdzniekus, piecus autoatslēdzniekus, trīs autobusu parka manevru vadītājus, pa diviem frēzētājiem, krāsotājiem, virpotājiem, kā arī pa vienam pārstāvim no citām profesijām, kā, piemēram, galdnieks, dispečers, transporta līdzekļu tīrītāja.

Starp atlaižamajiem darbiniekiem nav minēts neviens administrācijas pārstāvis.

Lēmumu par kolektīvo atlaišanu pagājušā gada nogalē pieņēmusi uzņēmuma valde, pamatojot to ar darba apjoma un piešķirto finanšu līdzekļu - dotācijas un ieņēmumu - samazinājumu.

Darbiniekiem tikšot izmaksāts likumā noteiktais atlaišanas pabalsts. Par plānoto atlaišanu esot informēti darbinieku pārstāvji - arodbiedrības.

LETA jau ziņoja, ka no šā gada 1.janvāra braukšanas maksa "Rīgas satiksmes" sabiedriskajā transportā - autobusos, trolejbusos un tramvajos - paaugstināta par 25% jeb ceturto daļu un sasniedz 50 santīmus.

Iegādājoties braukšanas biļeti pie transportlīdzekļa vadītāja, jāmaksā par 20 santīmiem vairāk un jāšķiras pat no 70 santīmiem.

Attiecīgi par aptuveni ceturto daļu pieaugušas abonementa biļešu cenas, bet pašvaldība saglabājusi atlaides to saņēmējiem.

Dotācija "Rīgas satiksmei" samazināta par 13% jeb 6,5 miljoniem latu, salīdzinot ar dotāciju pērn. 2009.gadā dotācija bija 51,5 miljoni latu, bet 2010.gadā plānotā dotācija ir 45 miljoni latu.2008.gadā pašvaldības dotācija "Rīgas satiksmei" bija 47,7 miljoni latu.

Kā ziņots, Rīgā finansējuma trūkuma dēļ jau ir ievērojami samazināts sabiedriskā transporta reisu skaits.

Biznesa žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un "NASDAQ OMX Riga" 2008.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" "Rīgas satiksme" ar uzņēmuma vērtību 111 miljoni latu ierindojas 21.vietā, bet 2007.gada pētījumā "Rīgas satiksme" ar vērtību 99,24 miljoni latu ierindojās 27.vietā.

2009.gada pētījumā kompānija ar vērtību 201,29 miljoni latu jau ierindojas 11.vietā.

Ekonomika

Mājokļu cenas Latvijā šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn pieaugušas par 1,1%, kas ir mazāks kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" jaunākie dati par 26 bloka dalībvalstīm.

Svarīgākais