Par kredītkartes limita pārtērēšanu soda bargi

© Scanpix

Kredītkaršu īpašniekiem, pārtērējot piešķirto kredīta limitu, jārēķinās ar bargiem sodiem – pārtērētā summa bankai būs jāatdod ar aptuveni 60 procentu uzviju gadā.

Kredītkartes mazāk populāras

Lai gan kredītkaršu izmantošanas iespējas ir plašākas nekā debetkartēm, Latvijā tās ir mazāk populāras. Atšķirībā no debetkartēm, kuru īpašniekiem ir pieejami tikai pašu norēķinu kontos ieskaitītie līdzekļi, kredītkartēm ir bankas noteikts kredītlimits, kuru kartes īpašnieki var izmantot savām vajadzībām, protams, par šo pakalpojumu maksājot.

Abu Latvijas lielāko banku – Swedbank un SEB – noteiktā maksa par kredītkartes kredīta izmantošanu ir 21 procentu gadā.

Paaugstina maksu

Informācija SEB bankas filiālēs un bankas lapā vēsta, ka SEB banka mainījusi kredītkaršu cenrādi. SEB bankas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Agnese Strazda Neatkarīgajai skaidroja, ka izmaiņas kredītkaršu cenrādī tika veiktas jau pagājušā gada novembra beigās un tam bijuši vairāki iemesli – gan karšu lietošanas paradumi, gan cenrāža vienkāršošana, gan arī ekonomiski procesi valstī, kas ietekmē starpbanku latu procentu likmes.

"Skaidrojot vispārīgo procentu likmju apmēru, jāņem vērā, ka piešķirtais kredīts kredītkartes ietvaros ir nenodrošināts kredīts – tas nozīmē, ka par nodrošinājumu kalpo tikai cilvēka regulārie ienākumi, un lielākajā daļā gadījumu nekādi citi nodrošinājumi netiek pieprasīti, līdz ar to likmes ir augstākas, nekā to pierasts redzēt hipotekāro kredītu gadījumā. Tai pašā laikā SEB banka regulāri seko procentu likmju izmaiņām tirgū un reaģē, lai konkrēto pakalpojumu Latvijā piedāvātu pēc iespējas izdevīgāk, kā tas ir arī šobrīd," uzsvēra A. Strazda.

SEB bankai ir divi kredītkaršu izmantotā kredīta dzēšanas varianti, kur viens paredz, ka kredīta procenti par izmantoto limitu nav jāmaksā, ja noteiktā laikā tiek veikta 100% izmantotā kredīta limita apmaksa.

"Kas attiecas uz līgumsodu, banka izmaksas klientam nav palielinājusi: līdz izmaiņu veikšanai bija atsevišķas pozīcijas – sods par kavētu norēķinu un maksa par pārtērētu kredītlimitu. Šobrīd šīs pozīcijas ir apvienotas vienā – līgumsods par kavētu norēķinu," teica A. Strazda.

Swedbank programmas

Arī Swedbank bargi soda par pārsniegto kredītkartes limitu – sods par kredīta limita pārsniegšanu vai par laikus neiemaksātiem procentiem ir 61% gadā. Savukārt par kredīta izmantošanu ir jāmaksā 21% gadā, kas ir vidējā tirgus līmenī.

"Likme tiek aprēķināta individuāli un var atšķirties. Piemēram, lojalitātes programmu Īpašās apkalpošanas programma un Zelta apkalpošanas programma klienti var saņemt zemākas likmes atkarībā no klienta individuāla izvērtējuma," Neatkarīgajai skaidroja Swedbank preses sekretāre Kristīne Jakubovska. Kā vienu no Swedbank kredītkaršu priekšrocībām viņa minēja lojalitātes programmu Savā bankā izdevīgāk, kas kredītkaršu klientiem piedāvā atlaides un īpašos piedāvājumus vairāk nekā 500 tirdzniecības vietās visā Latvijā.

Ekonomika

Pieaugot ēdienu un preču piegādes platformu “Wolt” un “Bolt Food” darbības apjomam un kurjeru skaitam Latvijā, sabiedrībā pieaugušas arī bažas par to, vai tiek ievērotas visas higiēnas prasībām un vai tiešām pirms vakariņošanas maltīti nav nogaršojis jau kāds cits. Vairāk par pakalpojumu kvalitātes un drošības kontroli devās noskaidrot TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais