Latvija apmaksā Parex bankas pārdošanu

Latvijas valdība vakar apspriedās aptuveni stundu īpaši labi apsargātā telpā un nolēma arī turpmāk izlietot nodokļu maksātāju naudu Parex bankas, finanšu grupas Nomura un varbūt vēl citu lūdzēju zaudējumu segšanai.

Vakardienas lēmumu raksturo gan slepenība, gan ministru kautrība par paveikto. Finanšu ministrs Einars Repše un citas ar lēmuma pieņemšanu saistītas personas izmantoja iespēju pamest valdības ēku tā, lai nebūtu jānonāk žurnālistu tuvumā. Par lēmumu tomēr stāstīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis. Viņi vakar izcēlās ar to, ka pamatā lietoja vienkāršus paplašinātus, bet dažkārt arī vienkāršus nepaplašinātus teikumus. V. Dombrovskis atplauka tikai pēc jautājumiem par partijas Jaunais laiks attiecībām ar Tautas partiju.

Sola dot solījumus

Valdības vadītāja kautrības vai kaunēšanās iemesls ir pirmajā acu uzmetienā visai sīks. Neapšaubāmi, ka valdība nespēj ievērot pašas pieņemto laika grafiku Parex bankas restrukturizācijai un pārdošanai. Sākotnēji valdība bija uzdevusi Privatizācijas aģentūrai iesniegt Parex bankas restrukturizācijas plānu līdz pagājušā gada 30. decembrim, bet tajā dienā V. Dombrovskis spēja vien sniegt nākamo solījumu, ka "Parex bankas restrukturizācijas plāns būs viens no pirmajiem valdības darbiem nākamajā gadā". Kad janvāris ir pāri pusei, valdība nav tikusi līdz bankas restrukturizācijas plānam, bet gan līdz iespējamiem termiņiem, kad šis plāns atkal tikšot solīts. Februāra beigās (V. Dombrovskis īpaši uzsvēra, ka mēneša beigās) būtu jābūt bankas restrukturizācijas plānam, bet marta beigās – "priekšlikumiem par bankas pārdošanas iespējām", t. i., domrakstam, kas nevienam nekādus pienākumus neuzliek. Tomēr par šo domrakstu Latvijas valsts atsāks maksāt konsultantam – juridiskajai personai Nomura International.

Cenas "nestāv galvā"

Latvija jau ir maksājusi Nomura International par līdzīgu pakalpojumu. Ar 26. martu ir datēts iepriekšējais Latvijas valdības lēmums par līguma slēgšanu ar Nomura International par konsultācijām Parex bankas pārdošanā. "Šis notikums sāk nozīmīgu posmu bankas turpmākajā attīstībā," patētiski iesaucies bankas prezidents Nils Melngailis. Par to konsultantiem tikuši apsolīti nieka 250 000 eiro jeb 175 700 latu. Pēc tam atklātībā nonāca cits Nomura pakalpojumu cenrādis. Pagājušā gada 1. oktobrī Neatkarīgā ar atsauci uz Valsts kontroli rakstīja, ka "Nomura International par sniegtajiem pakalpojumiem ik mēnesi ir paredzēts maksāt 60 000 eiro, papildus sedzot piesaistītos juridiskos konsultantus, mārketinga un ceļošanas izdevumus, kas mēnesī nedrīkst pārsniegt 50 000 eiro". Jūsmotājs N. Melngailis mēnesī saņem 12 000 latu.

Vakar M. Bičevskis Neatkarīgajai apliecināja, ka Nomura Latvijas valdībai "sniegusi konsultācijas" un "nodrošinājusi pakalpojumus", bet nespēja nosaukt nekādu rezultātu, kas šādu darbību rezultātā būtu sasniegts. Pakalpojumu cenas M. Bičevskim "nestāv galvā".

Pārdošanas vietā aizdošana

Privatizācijas aģentūras preses pārstāve Anete Frīdenšteina-Brīdiņa par Nomura darbību rezultātu uzrādīja Latvijas līgumu ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku par 57 506 825 Parex bankas akciju pārdošanu par latu gabalā, kā arī ERAB apņemšanos aizdot Parex bankai vēl 15,4 miljonus latu. "ERAB kļūšana par Parex bankas akcionāru ir apliecinājums, ka bankas darbs ir stabilizēts un varam izmantot pasaules labāko pieredzi bankas tālākās darbības stratēģijā," Neatkarīgā pagājušā gada 17. aprīlī citēja V. Dombrovski, kuršja nolasīja skaisti uzrakstītu tekstiņu. Tālāk viņš neatbildēja uz jautājumiem, kādas garantijas Latvija ir apsolījusi ERAB par šo pakalpojumu. Puses nesāka apgalvot, ka nav tādu garantiju, kuras pārvērš Parex bankas akciju pirkumu par kārtējo naudas aizdošanu Latvijas valstij ar nosacījumu, ka nauda jāiegulda tieši Parex bankā. Proti, Latvija ir garantējusi ERAB kompensēt zaudējumus, ja pasākums ar Parex izgāžas.

Cik Latvija zaudēs?

ERAB jau ir pieredze Latvijā ar šādu darījumu. ERAB bija Rīgas Komercbankas akcionāre, kas izmantoja "pasaulē labāko pieredzi" savu ieguldījumu izraušanai no izputējušās bankas, atstājot tās uzturēšanu Latvijas valstij Latvijas Bankas personā. Tā samaksāja RKB parādus 15,5 miljonu latu apmērā un pārdeva banku par 2,7 miljoniem. Balstoties uz šādu analoģiju, Latvija var cerēt uz 100 miljoniem latu no vairāk nekā 800 miljoniem ieguldīto latu.

A. Frīdenšteina-Brīdiņa uzsvēra, ka Nomura sniegusi savus pakalpojumus līdz pagājušā gada septembrim. Vēl bez Nomura Privatizācijas aģentūra saistībā ar Parex banku maksājusi arī advokātu birojam Sorainen vairāk nekā 170 000 latu.

Ko Latvijas apmaksās?

Latvija noslēdza iepriekšējo līgumu ar Nomura International mirkli pirms tam, kad tika publiskoti Nomura Holdings Inc zaudējumi 2008. gadā, kas atbilduši 3,9 miljardiem latu. Tā ir pietiekama liecība par Nomura grupā sapulcējušos finanšu speciālistu patiesajām spējām. Šos speciālistus apšmaukuši kolēģi no bankrotējušās ASV investīciju bankas Lehman Brothers un vēl citi, ieskaitot Bernardu Medofu. Šim krāpniekam Nomura bija uzticējusi aptuveni 162 miljoniem latu atbilstošu summu. Šādi ir Latvijas valdības partneri, kuru zaudējumus Latvijas iedzīvotāji ir apmaksājuši un turpinās apmaksāt.

Svarīgākais