Degviela Latvijā – teju dārgākā Eiropā

© f64

Neraugoties uz naftas cenu kritumu pasaulē, Latvijā degviela kļūst arvien dārgāka – vakar tā sasniedza jau aptuveni 0,75 latus par litru benzīna un 0,72 latus par litru dīzeļdegvielas, tas ir par trim santīmiem litrā dārgāk nekā pirms mēneša.

Degvielas tirgotāji benzīna un dīzeļdevielas dārdzību skaidro ar bargo ziemu ziemeļu puslodē, kas izraisījis pastiprinātu pieprasījumu pēc tās. Taču vai tāpēc autotransporta lietotāji Latvijā šobrīd ir spiesti pirkt vienu no dārgākajām degvielām Eiropas Savienībā, nerēķinot nodokļus?

Lēti brauc Kiprā un Lietuvā

Salīdzinot Latvijā nopērkamā benzīna un dīzeļdegvielas vidējās cenas ar citām Eiropas valstīm, jāsecina, ka Latvijā pārdod dārgu degvielu. Tās cena bez nodokļiem ir viena no augstākajām Eiropas Savienībā. Lētāks nekā Latvijā 95E markas benzīns vakar bija 14 valstīs no 27 ES valstīm, bet dīzeļdegviela – 24 valstīs no 27 ES valstīm.

Viszemākā vidējā 95E benzīna cena bez nodokļiem vakar no rīta bija Apvienotajā Karalistē – 0,41 eiro jeb 0,29 lati litrā. Savukārt viszemākā mazumtirdzniecības cena, ietverot nodokļus, vakar bija Kiprā – 0,92 eiro jeb 0,65 lati litrā. Vislētākā dīzeļdegviela vakar bez nodokļiem bija Bulgārijā un Apvienotajā Karalistē – 0,43 eiro jeb 0,30 lati litrā, savukārt, ietverot nodokļus, Lietuvā litrs dīzeļdegvielas vakar maksāja 0,88 eiro jeb 0,62 latus litrā. Latvijas autobraucēji par tādām cenām jau sen ir aizmirsuši.

Aukstums un politika

SIA Statoil Latvija skaidro, ka šajās nedēļās tika piedzīvots cenu kāpums, jo pirms aptuveni mēneša degvielas cenas pasaulē sāka ievērojami paaugstināties. Un tam esot vairāki iemesli. Galvenais – barga ziema ziemeļu puslodē. Tas rada lielāku degvielas patēriņu, kas savukārt noved pie augstākām cenām. Degvielas cenu kāpumu, pēc Statoil domām, izraisīja arī Krievijas un Baltkrievijas strīds par naftas piegādēm 2010. gadam, kā arī plānotās naftas pārstrādes rūpnīcu slēgšanas remontam, kā dēļ samazinājās produktu piedāvājums, bet cenas biržā – paaugstinās.

"Pašreiz mazumtirdzniecībā vēl ir degviela, kas piegādāta laikā, kad cenas dzina uz augšu Eiropā valdošais aukstums. Degvielas un naftas cenas katra atsevišķi ir biržas prece, un katras no tām cenu var ietekmēt atšķirīgi faktori un procesi. Auto degvielas tvertnē mēs nelejam naftu, bet gan degvielu. Degvielas cenas mazumtirdzniecībā tiek noteiktas, sekojot izmaiņām degvielas piegāžu cenās," Neatkarīgajai uzsvēra SIA Statoil Latvija degvielas kategorijas vadītājs Kaspars Skrābāns.

Patēriņš rūk

Pagājušā gada deviņos mēnešos brīvam apgrozījumam Latvijā tika izlaisti 880 000 tonnu degvielas, kas ir par 14% mazāk nekā 2008. gada tādā pašā periodā, liecina Valsts ieņēmumu rīcībā esošā informācija. Mazumtirdzniecībā apgrozījums samazinājies vēl dramatiskāk – par 17 procentiem, tai skaitā dīzeļdegvielai par 19%. Benzīns pērn deviņos mēnešos iegādāts par 13% mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".