VID no 615,55 miljonu latu nodokļu parāda 44,58 miljonus latu ļāvis maksāt vēlāk

Kopumā nodokļos šā gada 1.janvārī valstij nebija samaksāti 615,55 miljoni latu.

Laikā no pērnā gada sākuma līdz 2010.gada 1.janvārim Valsts ieņēmumu dienests (VID), piešķirot samaksas termiņa pagarinājumu, vēlāk ļāvis samaksāt 44,58 miljonus latu jeb 7,24% no kopējās parāda summas, liecina VID interneta mājaslapā pieejamā informācija.

No kopējās parāda summas - 615,55 miljoniem latu - 356,76 miljoni latu bijis parāds valsts pamatbudžetam, 146,84 miljoni latu - parāds pašvaldību budžetam, bet 111,95 miljoni latu bijis sociālās apdrošināšanas iemaksu parāds.

Nodokļu parāda samaksas termiņa pagarinājums piešķirts, ļaujot vēlāk samaksāt 26,136 miljonus latu valsts pamatbudžetam, 6,22 miljonus latu - pašvaldību budžetam. Samaksas termiņa pagarinājums piešķirts 12,23 miljonu latu sociālās apdrošināšanas iemaksām.

Nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu VID piešķir saskaņā ar likumu par nodokļiem un nodevām, kas noteic, ka nodokļu administrācijai ir tiesības pagarināt kārtējo nodokļu un citu budžetos ieskaitāmo maksājumu samaksas termiņus līdz trijiem mēnešiem, atkārtoti pagarināt līdz trijiem mēnešiem nokavēto valsts vai pašvaldības budžetā ieskaitāmo nodokļu samaksas termiņu, ja iepriekšējā pagarinājuma laikā samaksāti ne mazāk kā 20% no nodokļu parāda summas, vai arī sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz vienam gadam nodokļu administrācijas veiktās kontroles rezultātā aprēķināto nodokļu maksājumu, nokavējuma naudu un soda naudas samaksu.

Likums noteic, ka, ja atliekamās vai sadalāmās summas apmērs vienā nodokļu veidā pārsniedz 10 000 latu, nodokļu administrācijai attiecībā uz šo nodokli ir tiesības pieprasīt nodrošinājumu ar nodokļu maksātājam piederošo mantu vai kredītiestādes izsniegto galvojumu, tāpat nodokļu administrācija var sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz vienam gadam nokavēto nodokļu maksājumu samaksu, ja termiņa nokavējums radies nepārvaramas varas rezultātā.

Nodokļu administrācija, izskatot iesniegumus par nodokļu samaksas termiņa pagarinājuma piešķiršanu, izvērtē nodokļu maksātāja faktisko finansiālo stāvokli, kā arī ņem vērā to, vai nodokļu maksātājs ievēro konkrēto nodokli regulējošajos normatīvajos aktos noteiktos nodokļu kārtējo maksājumu samaksas termiņus, vai viņam agrāk ir ticis piešķirts nodokļu maksājumu pagarinājuma termiņš un vai nodokļu maksātājs ir ievērojis lēmumā par samaksas termiņa pagarinājuma piešķiršanu noteiktos termiņus, kā arī to, vai nodokļu maksātājs ievēro nodokļu jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktos nodokļu un informatīvo deklarāciju iesniegšanas termiņus.

Tāpat tiek ņemts vērā, vai nodokļu maksātājs sadarbojas ar nodokļu administrāciju, un tas, vai pēdējās nodokļu revīzijas (audita) laikā nodokļu maksātājam nav konstatēti pārkāpumi.

Ja nodokļu maksātājs neievēro lēmumā par samaksas termiņa pagarinājuma piešķiršanu noteiktos termiņus, nodokļu administrācijai ir tiesības atcelt lēmumu par samaksas termiņa pagarināšanu.