"Liviko" noraida apsūdzības degvīna karteļa veidošanā

Igaunijas alkohola ražošanas kompānija "Liviko" noraida apsūdzības par tās dalību nelikumīgā degvīna cenu fiksēšanā, vēsta BBN.

Igaunijas prokuratūra šonedēļ karteļa veidošanā apsūdzēja "Liviko" un tās vadītāju Janeku Kalvi, kā arī uzņēmumu "Forgola Group", kas agrāk bija pazīstams ar nosaukumu "Offex Group".

Apsūdzība izvirzīta arī vairākām citām personām, tajā skaitā Igoram Zavisionam, kas ir bijušais "Offex Group" vadītājs.

Prokuratūras rīcībā esošā informācija liecina, ka Kalvi ar konkurentiem noslēguši vienošanos, saskaņā ar kuru 0,5 litru tilpuma degvīna pudeles cena mazumtirdzniecībā nedrīkst būt zemāka par 59,9 kronām (2,7 latiem), vēsta laikraksts "Postimees".

Klavi šīs apsūdzības kategoriski noliedz norādot, ka nedz "Liviko", nedz viņš būtu piedalījies jebkādu nelikumīgu vienošanos slēgšanā.

"Apsūdzības šajā sakarā ir neizprotamas, jo [Igaunijas] alkohola tirgū nepastāv cenu vienošanās," teikts Kalvi paziņojumā.

Viņš arī pauda viedokli, ka tiesa nekonstatēs viņa vai "Liviko" vainu nelikumīgās darbībās.

Igaunijas likumdošana paredz, ka par dalību kartelī uzņēmumam var tikt piemērots sods 250 miljonu kronu (11,2 miljonu latu) apmērā, bet privātpersonas var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz trīs gadiem.

Kā ziņots, no šī gada 1.janvāra alkoholisko dzērienu izplatītājs SIA "Liviko" kļuvis par oficiālo "Bacardi-Martini" grupas pārstāvi un produkcijas izplatītāju Latvijā.

2008.gadā "Liviko" eksportēja trīs miljonus litru alkoholisko dzērienu. Līdz šim savu produkciju kompānija pārsvarā eksportē uz Latviju, Lietuvu, Krieviju, Ukrainu, Somiju un ASV. Visvairāk starptautiski pazīstamie "Liviko" zīmoli ir liķieris "Vana Tallinn" un degvīns "Viru Valge".

AS "Liviko" grupas auditētais apgrozījums 2008.gadā kopā ar nodokļiem sasniedza 117,6 miljonus eiro (82,6 miljonus latu), kas ir par 31% vairāk nekā 2007.gadā.

"Liviko" grupas kopējā peļņa, noslēdzot 2008.gadu, bija 4,59 miljoni eiro (3,22 miljoni latu). Peļņas pieaugums attiecībā pret 2007.gadu bija 42%.

Papildus alkohola ražošanai "Liviko" ir attīstījis arī alkohola izplatīšanas un pārdošanas tīklu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Ar tīkla palīdzību "Liviko" izplata ne tikai pašmāju produkciju, bet importē labi atpazīstamu zīmolu augstas kvalitātes alkoholu no visas pasaules.

"Liviko" ir viens no trim lielākajiem alkohola nozares uzņēmumiem Baltijas valstīs.

Svarīgākais