Repše atzīst Valsts kontroles pārmetumus un turpmāk sola stingrāku tēriņu ierobežošanu

© f64

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) atzinis Valsts kontroles izteiktos pārmetumus par budžeta izdevumiem gada nogalē un sola turpmāk īstenot vēl stingrāku tēriņu ierobežošanu.

"Finanšu ministrija Valsts kontroles aizrādījumus atzīst par pamatotiem, turpmāk fiskālajai disciplīnai valstī ir jābūt stingrākai un nozaru ministriem savi budžeti ir jāplāno piešķirto līdzekļu ietvaros. Turpmāk nepieļaujami ir tādi gadījumi kā 2009.gada beigās, kad valsts iestāžu nodokļu maksājumi un komunālo maksājumu parādi ārkārtas kārtībā bija jāsedz no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem," uzsvēris Repše.

2009.gadā finansējums no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" tika piešķirts saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par līdzekļu piešķiršanas kārtību. Turklāt gadījumā, ja bija nepieciešams apropriācijas palielinājums, saskaņā ar likumu par valsts budžetu 2009.gadam tika arī saņemta Saeimas Budžeta un finanšu komisijas atļauja.

Tiek uzsvērts, ka ik katrs ministriju iesniegtais līdzekļu pieprasījums no programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" tika izskatīts gan Finanšu ministrijā (FM), gan Ministru kabinetā un izvērtēti iemesli, kāpēc radusies papildu līdzekļu nepieciešamība, kā arī tika vērtēts, vai no kādas konkrētas funkcijas var atteikties vai pārtraukt attiecīgā pakalpojuma sniegšanu.

FM vienmēr ļoti rūpīgi izvērtē visus ministriju pieprasījumus, tiek pieprasīti detalizēti aprēķini. FM savos atzinumos regulāri ir norādījusi, ka, palielinot apropriāciju, attiecīgi palielināsies arī valsts budžeta finansiālais deficīts un saskaņā ar Deklarāciju par Ministru kabineta iecerēto darbību valdība ir apņēmusies panākt budžeta deficīta samazināšanu, uzvēra FM Komunikācijas departamenta direktore Baiba Melnace.

FM uzskata, ka, pieņemot lēmumus par līdzekļu piešķiršanu no programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", turpmāk stingrāk jāizvērtē līdzekļu pieprasījumu atbilstība likumā par budžetu un finanšu vadību paredzētajiem mērķiem, ņemot vērā arī FM atzinumus.

Problēma, ka programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" apjoms ievērojami tiek palielināts gada laikā pēc budžeta apstiprināšanas, īstermiņā tiks risināta, nosakot arī turpmāk gadskārtējā valsts budžeta likumā ierobežojumus apropriācijas palielināšanai. Savukārt ilgtermiņā FM plāno atgriezties pie sistēmas, ka līdzekļus neparedzētiem gadījumiem drīkst tērēt tikai gadskārtējā valsts budžetā likumā noteiktajā apjomā un normatīvajos aktos noteiktajiem mērķiem.

Kā ziņots, Valsts kontrole uzskata, ka Ministru kabineta pēdējā laikā pieņemtie lēmumi ir pretrunā ar tiem fiskālās disciplīnas un uzraudzības nodrošināšanas pasākumiem, kurus valdība pati iepriekš pieņēmusi.

Par to liecina aģentūras LETA rīcībā esošā valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas vēstule Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (JL), Valsts prezidentam Valdim Zatleram un Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS), kurā veltīta asa kritika Ministru kabineta lēmumu pretrunīgumam.

Sudraba sacīja, ka šādi vēlas vērst uzmanību, viņasprāt, nepieņemamajai praksei, kā tikuši piešķirti līdzekļi no neparedzētiem gadījumiem plānotā finansējuma. Lai gan katra ministrija tiks vērtēta gadskārtējā finanšu revīzijā, tās tiks publiskotas tikai pavasarī, tāpēc jau tagad Sudraba vēloties norādīt uz nevienlīdzīgo situāciju, kad vieni godprātīgi ir taupījuši finansējumu, bet citiem tiek piemēroti citi principi.

Ekonomika

Kādus auto izvēlas Latvijas iedzīvotāji? Kāds ir mašīnu vidējais vecums? Un kas attur iegādāties šobrīd plaši popularizētos elektroauto, kuru iegādi atbalsta arī valsts? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz nesen veikts pētījums, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais