Urbanovičs: SC šodien nebalsos par pilnvarojumu valdībai aizņemties naudu

Pašreizējai Valda Dombrovska (JL) valdībai naudu dot nevar, intervijā laikrakstam "Čas" izteicies "Saskaņas centra" (SC) priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs un uzsvēra, ka šodien SC nebalsos par pilnvarojumu Ministru kabinetu aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros.

Urbanovičs uzskata, ka valdība mudina Saeimu balsot nezin par ko. SC rosina rīkot slēgtu valdības sēdi, kurā deputātiem tiktu izskaidroti un pamatoti šīs vienošanās nosacījumi.

Kā norāda Urbanovičs, viņa rīcībā esot informācija no Starptautiskā Valūtas fonda, ka finanšu ministrs Einars Repše (JL) un premjers Dombrovskis (JL) nepildot vienošanos ar aizdevējiem.

"Lai Dombrovskis vispirms veic visu valsts aktīvu un pasīvu revīziju. Ja, neskatoties uz krīzi, mēs budžetā varam savākt piecus miljardus latu, gribētos zināt - kam tiek tērēta tāda nauda," vaicā Urbanovičs un piebilst, ka varbūt Latvijai nemaz nav vajadzīgs nekāds kredīts.

"Pašlaik Latvijai vairs nekāds bankrots nedraud. Un arī agrāk mums, izrādās, ir teikuši nepatiesību," sacīja SC vadītājs.

Jau ziņots, kaas opozīcijas iebildumu dēļ Saeima šodien, visticamāk, vēl nevarēs skatīt lēmumprojektu, kas paredz pilnvarot Ministru kabinetu aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros.

Tā kā sagatavotais dokuments ir lēmumprojekts, saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, ja pret tā izskatīšanu šodien sēdē iebildīs kaut viens deputāts, projekts tiks skatīts pēc nedēļas, aģentūrai LETA norādīja Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš.

Kā aģentūrai LETA apstiprināja gan LPP/LC, gan "Saskaņas centra" Saeimas frakciju deputāti, partijām būs iebildumi pret projekta izskatīšanu, jo tās vēloties ar to iepazīties, līdz ar to, ja deputāti rīt neatbalstīs lēmumprojekta iekļaušanu sēdes darba kārtībā, tad Saeimai par to vajadzēs lemt tikai pēc nedēļas.

Lēmumprojektā paredzēts, - lai turpinātu saņemt starptautiskā aizņēmuma programmas līdzekļus ar mērķi mazināt finansiālās un ekonomiskās krīzes radītās sekas, Saeima pilnvaro Ministru kabinetu aizņemties finanšu līdzekļus no Starptautiskā Valūtas fonda un citiem starptautiskajiem aizdevējiem.

Kopējā starptautiskā aizņēmuma programmas summa nedrīkst pārsniegt 7,5 miljardus eiro (5,271 miljardi latu). Lēmumprojektā paredzēts, ka aizņēmums izmantojams valsts budžeta deficīta finansēšanai, finanšu sektora stabilitātes nodrošināšanai, valsts parāda refinansēšanai un valsts budžeta aizdevumiem.

Pilnvarojums nepieciešams, lai Latvija turpinātu saņemt starptautiskā aizņēmuma programmas līdzekļus finansiālās un ekonomiskās krīzes radīto seku mazināšanai, teikts Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sagatavotajā lēmuma projektā. Aizņēmumu paredzēts izmantot valsts budžeta deficīta finansēšanai, finanšu sektora stabilitātes nodrošināšanai, valsts parāda refinansēšanai un valsts budžeta aizdevumiem.

Pilnvarojums nepieciešams, atsaucoties uz Satversmes tiesas spriedumu, kurā tika teikts, ka valdībai vajadzēja saņemt Saeimas atbalstu sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Lēmumprojektā nav minēts nekas par nodomu protokolu un saprašanās memorandu, jo tas ir valdības kompetencē, aģentūrai LETA norādīja Tautas partijas (TP) frakcijas deputāts Kārlis Leiškalns.

TP Saeimas frakcija atbalsta minēto lēmumprojektu, jo tas tikai legalizē jau esošo situāciju, kurā Latvijā ir nonākusi ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Svarīgākais