FM patlaban nestrādā pie jaunām nodokļu izmaiņām

Finanšu ministrija (FM) patlaban neplāno nekādas jaunas nodokļu izmaiņas, aģentūrai LETA uzsvēra FM Komunikāciju departamenta vadītāja Baiba Melnace.

Pēc viņas teiktā, ministrijai arī neesot doti nekādi konkrēti uzdevumi par iespējamām nodokļu politikas tālākām izmaiņām.

FM gan nevar plašāk komentēt plānoto vienošanās tekstu ar starptautiskajiem aizdevējiem, kurā pieļauts nodokļu palielinājums, jo dokuments joprojām ir konfidenciāls.

LETA rīcībā esošais Latvijas valdības un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) jaunā nodomu protokola projekts gan apliecina, ka valdība apsver iespējamu nodokļu palielinājumu.

Dokumentā teikts: "Mēs vēl aizvien esam apņēmušies samazināt valsts konsolidētā kopbudžeta deficītu līdz 3% no IKP 2012.gadā atbilstoši ES ieteikumiem, lai izpildītu Māstrihtas kritērijus par eiro ieviešanu. Mēs apzināmies, ka šis var izrādīties ambiciozs mērķis. Vēl lielāks iekšzemes pieprasījuma sarukums, visticamāk, izraisīs deficīta pieaugumu, un līdz ar to būs nepieciešami papildu fiskālie pasākumi."

"Mēs esam noteikuši jomas, kurās ir nepieciešami būtiski papildu izdevumu samazinājumi, tajā skaitā jomās, kas minētas pirmās pārskata misijas Nodomu protokolā. Tomēr mēs atzīstam, ka var būt nepieciešams vēl palielināt nodokļus, tajā skaitā, veicot nekustamā īpašuma nodokļa reformu un automašīnu nodokļa reformu. Mēs uzskatām, ka tas varētu dod ievērojami vairāk ieņēmumu nekā pašlaik, šādas reformas varētu būt mazāk kropļojošas un sociāli pieņemamākas. Ja nepieciešams, mēs varētu arī palielināt PVN likmes," teikts dokumentā.

Jau ziņots, ka jaunajā vēstulē SVF un sadarbības memorandā ar Eiropas Komisiju valdība aizdevējiem sola īstenot visaptverošu labklājības pabalstu, pensiju reformas, samazināt valdības izdevumus.

Dokumentā uzsvērts, ka valdības politika šogad būs nozīmīgs solis ceļā uz mērķi ieviest eiro līdz 2014.gadam. Dokumentā arī norādīts, ka valdība veic pārskatu, lai atrastu veidu, kā izvairīties no lielajiem sociālajiem pabalstiem pēc 2012.gada, kad beigsies šogad noteiktie ierobežojumi, pabalstu saņēmējiem, kuriem ir lieli ienākumi.

Valdība sola, ka jau no nākamā gada janvāra stāsies spēkā izmaiņas pensiju sistēmā, lai nodrošinātu tās ilgtspēju. Valdība apņemas jau līdz šā gada jūnija beigām sagatavot izmaiņas pensiju sistēmā.

Svarīgākais