Ba­gā­tā­ko cil­vē­ku sa­rak­sta augš­ga­lā jo­pro­jām baņ­ķie­ri

Ne­ska­to­ties uz «Parex ban­kas» ra­dī­to vi­sas valsts fi­nan­si­ālo krī­zi, «Bal­tic Scre­en» ap­ko­po­ta­jā Lat­vi­jas ba­gā­tā­ko cil­vē­ku spi­cē jo­pro­jām do­mi­nē baņ­ķie­ri.

Ba­gā­tā­ko cil­vē­ku pirm­ā simt­nie­ka fi­nan­si­ālā ro­cī­ba 2009. ga­dā ti­ka lēs­ta ap 2,07 mil­jar­diem la­tu (aiz­pērn – 3,17 mil­jar­di), bet pirm­ā des­mit­nie­ka – ap 716 mil­jo­niem la­tu (aiz­pērn 1,32 mil­jar­di), lie­ci­na žur­nā­lā «VIP Lo­un­ge» pub­li­cē­tais «Bal­tic Scre­en» pē­tī­jums. Tā­tad – ba­gā­tie arī raud... Tie­sa, šis pē­tī­jums bal­stīts uz «jaun­lai­cie­šiem» sim­pa­ti­zē­jo­šās kor­po­ra­tī­vo fi­nan­šu kom­pā­ni­jas «Lai­ka stars» da­tiem, tā­pēc da­žas šīs ana­lī­zes sa­da­ļas šķiet vi­sai ap­šau­bā­mas. Pie­mē­ram, ik ga­du ta­pu­ša­jā pē­tī­ju­mā pir­mo ailī­ti var prog­no­zēt pil­nī­gi dro­ši – ta­jā no­teik­ti at­ra­dī­sies Vents­pils mē­ra Aiva­ra Lem­ber­ga ģi­me­ne...

Par ot­ro ba­gā­tā­ko cil­vē­ku 2009. ga­dā tiek dē­vēts lie­lā­kais «Rie­tu­mu ban­kas» ak­ci­onārs Le­onīds Es­ter­kins, ku­ra īpa­šu­mu vēr­tī­ba tiek lēs­ta 71 mil­jo­na la­tu ap­mē­rā. Ga­da lai­kā vi­ņa īpa­šu­mu vēr­tī­ba gan kri­tu­sies par 22 mil­jo­niem la­tu, kas sais­tāms ar pa­šas ban­kas vēr­tī­bas kri­ša­nos. Pēc jau mi­nē­tās kom­pā­ni­jas «Lai­ka stars» ap­rē­ķi­niem, ban­kas vēr­tī­ba no 253 mil­jo­niem la­tu kri­tu­sies līdz 201 mil­jo­nam.

Pje­des­tā­la tre­šo pa­kā­pie­nu ie­ņem Lat­vi­jas ho­ke­ja aiz­bil­dnis, «Grin­deks» un «Lie­pā­jas me­tal­ur­ga» ak­ci­onārs Ki­rovs Lip­mans ar sie­vu, bet ce­tur­to – Lie­pā­jas fut­bo­la va­do­nis, «Lie­pā­jas me­tal­ur­ga» šefs Ser­gejs Za­har­jins, ku­ram pie­der ak­ci­jas vēl vir­knē uz­ņē­mu­mu. Sa­vu­kārt nā­ka­ma­jās vie­tās at­kal ir baņ­ķie­ri – «Aiz­krauk­les ban­kas» ak­ci­onā­ri Er­nests Ber­nis un Oļegs Fiļs, ku­ri gan ga­da lai­kā zau­dē­ju­ši at­tie­cī­gi 31 un 35 mil­jo­nus la­tu. Pro­tams, tas ir nieks sa­lī­dzi­nā­ju­mā ar «pa­rek­sie­šu» lik­stām – Kra­so­vic­ku ģi­me­ne ga­da lai­kā zau­dē­ju­si 157 mil­jo­nus la­tu, bet Kar­gi­nu di­nas­ti­ja – pat 170 mil­jo­nus. Ta­ču jā­do­mā, ka arī ar 50 mil­jo­niem la­tu Kra­so­vic­kis un Kar­gins kaut kā ne­būt dzī­vī­bu iz­vilks... Šā­da sum­ma pa­pu­tē­ju­ša­jiem ban­kas va­do­ņiem pie­rē­ķi­nā­ta, ņe­mot vē­rā vi­ņu rī­cī­bā jo­pro­jām eso­šos ie­spai­dī­gos ne­kus­ta­mos īpa­šu­mus.

Pir­mo des­mit­nie­ku no­slēdz «Tras­ta ko­merc­ban­kas» šefs Igors Bui­mis­ters, ku­ram ir ti­kai 45 ga­di, to­ties viņš var ope­rēt ar 47 mil­jo­niem la­tu (ban­kas ak­ci­jas, vai­rā­ki ne­kus­ta­mie īpa­šu­mi un ka­pi­tāl­da­ļas četr­ās ma­zāk zi­nā­mās kom­pā­ni­jās). Vai kā­dam vēl ir jau­tā­ju­mi, kam Lat­vi­jā dzī­vot vis­la­bāk?!