"Swedbank": Iedzīvotāju ienākumi šogad samazināsies straujāk nekā patēriņa cenas

© F64

Atbilstoši makroekonomistu aprēķiniem patēriņa cenu samazināšanās Latvijā turpināsies arī 2010.gadā. Swedbank Privātpersonu finanšu institūts prognozē, ka cenu pazemināšanās iedzīvotājiem atvieglos ikdienas tēriņu slogu, tomēr neatsvērs ienākumu kritumu, kas radies algu samazināšanas, pieaugušo nodokļu un bezdarba ietekmē.

"Swedbank ekonomisti prognozē, ka gada vidējā deflācija šogad varētu sasniegt 3-4%. Institūta veiktie aprēķini rāda, ka nodokļu paaugstināšanas un jaunu nodokļu ieviešanas ietekmē iedzīvotāju ienākumi šogad varētu samazināties vidēji par 5-6%. Tas nozīmē, ka lielākoties iedzīvotāju maciņi, neskatoties uz cenu samazināšanos, 2010. gadā tomēr būs tukšāki, nekā iepriekšējos gados. Lai arī cenas kopumā būs zemākas nekā šogad, cilvēkiem tomēr būs arī mazāk naudas, ko tērēt," secina Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktore Ieva Use.

Atbilstoši prognozēm būtisks cenu kritums šogad būs novērojams pārtikai, apģērbiem un apaviem, mājokļa remontam, atpūtas un izklaides pakalpojumiem. "Mainoties cenām, mainās arī iedzīvotāju tērēšanas paradumi. Cilvēki joprojām meklē veidus, kā ietaupīt, tādēļ tās preces un pakalpojumus, kuriem nav novērojama cenu samazināšanās, patērētāji ar laiku sāk aizvietot ar lētākām. Visefektīvāk, protams, to var izdarīt tie, kas ikdienā seko līdzi saviem izdevumiem un nodarbojas ar savas ģimenes budžeta plānošanu - tikai tā var skaidri redzēt, kā cenu izmaiņas ietekmē konkrētās ģimenes budžetu," skaidro Ieva Use.

Pirmdien, 11.janvārī, publicētie Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2009.gada laikā patēriņa cenas kopumā samazinājušās par 1,2%. Nozīmīgākie cenu kritumi bijuši pārtikai un bezalkoholiskiem dzērieniem -6,3%, apģērbam un apaviem -8,2%, mājoklim -9,1%. Cenas pagājušajā gadā pieaugušas alkoholiskajiem dzērieniem un tabakai +19,8%, transportam +3% un medicīnai +16.6%.

No Centrālās statistikas pārvaldes datiem par pārtikas precēm ir redzams, ka šajā grupā kopējais cenu samazinājums 2009.gadā bijis -6,3% un straujākais cenu kritums bijis svaigiem dārzeņiem, kartupeļiem, piena produktiem, augļiem, labības produktiem un maizei, arī gaļai un tās izstrādājumiem. Tajā pašā laikā cenu sadārdzinājums pārtikas grozā bijis zivju konserviem, konservētiem dārzeņiem un saldumiem. To apstiprina arī šīs ģimenes secinātais viņu pārtikas grozā.