Ekonomists: 2010. gads būs ekonomikas stabilizācijas laiks

2010.gads būs Latvijas ekonomikas stabilizācijas gads, uzskata Parex Asset Management (PAM) Tirgus analīzes nodaļas vadītājs Zigurds Vaikulis.

Par to vēsta portāls financenet.

Z. Vaikulis norāda, ka pasaules lielākajās ekonomikās jau pagājušajā gadā bija vērojamas stabilizācijas un atveseļošanās pazīmes, tāpēc šis gads ir sācies daudz pozitīvāk kā 2009.gads, kad vēl nebija apjaušams krīzes dziļums. Jaunu izaugsmi Latvija varētu sagaidīt tikai nākamgad.

"Jau kopš pagājušā gada 3.ceturkšņa viedoklis par Latvijas ekonomikas perspektīvām pakāpeniski uzlabojas. Lai gan neliela lejupslīde joprojām turpinās, taču pakāpeniski notiek stabilizācija un domājams, ka tā turpināsies visu šo gadu. Pozitīvi, ka eksporta apjomi pieaug, atdzīvojas arī daži Latvijas ekonomikai tradicionāli svarīgi apstrādes rūpniecības segmenti, stabilizējies nekustamo īpašumu tirgus. Uzņēmēji, kas orientējušies uz eksporta preču ražošanu, jutīsies arvien drošāk, bet šis gads joprojām būs grūts tiem, kas orientējas tikai uz iekšējo patēriņu," norāda Z.Vaikulis.

Kā negatīvu faktoru Latvijas ekonomikas konkurētspējai viņš min paaugstinātos nodokļus, savukārt kā pozitīvu – darbaspēka pieejamību un efektīvāku tā izmantošanu. "Pieaugusī produktivitāte rada potenciālu jaunam pievienotās vērtības izaugsmes ciklam. Vai tas notiks, lielā mērā ir atkarīgs no uzņēmēju, ārvalstu un vietējo, prasmēm palielināt noietu un radīt jaunas idejas, kā arī no Latvijas valdības spējas nodrošināt uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi. Optimizācijas tumšā puse – bezdarbs – pirmajā pusgadā, visticamāk, turpinās paaugstināties, tā stabilizācija gaidāma vasarā," uzskata PAM ekonomists.

Darba tirgus uzlabošanās ir svarīgs priekšnosacījums iekšējā patēriņa atjaunošanai. Tāpat iekšējam patēriņam ļoti būtiska ir kreditēšanas atsākšanās. Z.Vaikulis norāda, ka kredītu masas samazināšanās turpināsies vēl pāris ceturkšņus. Savukārt kreditēšanas apjomu pieaugums, kad tas atsāksies, būs nesalīdzināmi lēnāks kā iepriekšējos gados – ap 5-15% gadā.

Šī gada vidusdaļā gaidāma arī Latvijas patēriņa preču cenu stabilizācija. Latvijas patēriņa preču cena ir ļoti atkarīga no resursu tendencēm pasaulē, un paredzams, ka jau tuvākajā laikā gan ASV, gan Eiropā varēs vērot nelielu inflāciju.