Flikam atsaka ierosināt lietu par amatpersonas statusa noteikšanu valsts uzņēmumu valdei un padomei

Satversmes tiesa (ST) šodien atteikusies ierosināt lietu pēc Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") vadītāja Bertolta Flika sūdzības, kurā viņš bija lūdzis vērtēt interešu konflikta novēršanas likuma normu, kas noteic valsts amatpersonas statusu to kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļiem, kurā valstij vai pašvaldībai pieder vairāk par 50%.

ST lietas ierosināšanu atteikusi, jo konstatēts, ka Fliks tiesā iesniegtajā pieteikumā nav ietvēris pietiekamu juridisko pamatojumu, aģentūru LETA informēja tiesas priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska.

Kā jau ziņots, Fliks 2009.gada 9.decembrī vērsās ST, lūdzot vērtēt likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" 4.panta pirmās daļas 18.punkta, cik tālu tas attiecas uz kapitālsabiedrībām ar ārvalstu ieguldījumu, atbilstību Satversmes 1. un 105.pantam.

Apstrīdētā likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" norma noteic: Valsts amatpersona ir kapitālsabiedrības padomes loceklis, kurš pārstāv Latvijas valsts vai pašvaldības intereses kapitālsabiedrībā, vai valdes loceklis kapitālsabiedrībā, kurā valsts vai pašvaldības daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopumā pārsniedz 50 procentus.

Satversmes 1.pants noteic, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, bet 105.pants noteic, ka ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību.

LETA jau ziņoja, ka ST 7.janvārī pēc Flika pieteikuma ierosināja lietu par administratīvajā procesā ietverto normu, kas liedz atsevišķās lietās pārsūdzēt apelācijas instances tiesas spriedumu un noteic, ka spriedums ir spēkā tā pieņemšanas dienā.

ST paredzējusi vērtēt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 286.14 panta atbilstību Satversmes 91. un 92. pantam, kas noteic, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā. Cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas un paredz, ka ikviens var aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses taisnīgā tiesā.

LAPK 286.14 pants par apelācijas instances tiesas sprieduma spēku noteic, ka "apelācijas instances tiesas spriedums nav pārsūdzams un stājas spēkā tā sastādīšanas dienā".

LETA jau ziņoja, ka Administratīvā apgabaltiesa 2009.gada 26.novembrī noraidīja "airBaltic" prezidenta Flika pieteikumu un atstāja spēkā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lēmumu noteikt viņam kā uzņēmuma vadītājam 150 latu sodu par divu jaunu valdes locekļu nenorādīšanu Ieņēmumu dienestā.

Spriedumā apgabaltiesa atzina, ka "airBaltic" valdes locekļi ir amatpersonas likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" izpratnē un viņiem jāievēro likumā noteiktās prasības. Tiesa secināja, ka tādējādi Fliks pamatoti saukts pie administratīvās atbildības par valsts amatpersonu saraksta grozījumu neiesniegšanu.

Administratīvās apgabaltiesas spriedums stājās spēkā tā pieņemšanas dienā, un tas nebija pārsūdzams, līdz ar to VID deva Flikam laiku, lai viņš VID iesniegtu amatpersonu sarakstu, kā arī iesniegtu savu valsts amatpersonas deklarāciju.

Svarīgākais