Visvairāk nereģistrēto darbinieku bijis būvniecībā

Valsts darba inspekcijas (VDI) operatīvā informācija par 2009.gada darba rezultātiem liecina, ka pērn visvairāk nereģistrēti nodarbinātie cilvēki strādājuši būvniecībā, jo apmēram 40% no visiem VDI atklātajiem nereģistrēti nodarbinātajiem jeb 484 cilvēki strādājuši bez rakstveidā noslēgta darba līguma.

Kopumā 2009.gadā VDI atklāja 1209 personas bez rakstveidā noslēgta darba līguma. 2008.gadā pavisam tika atklāti 1623 nereģistrēti nodarbinātie, no kuriem 695 bija būvniecības nozarē strādājošie (42,8% no visiem).

"Tā kā būvniecība joprojām ir augsta riska nozare saistībā ar nereģistrēto nodarbinātību, inspekcija pērnā gadā sākumā organizēja būvniecības nozares inspicēšanas kampaņu. Neskatoties uz veiktajām aktivitātēm, joprojām ir sarežģīti veikt pārbaudes daudzos uzņēmumos, jo darba devēji, izmantojot normatīvo aktu nepilnības, darba līgumus ļoti bieži uzraksta vienas dienas laikā," norāda VDI Darba tiesību nodaļas vadošais juriskonsults Vilnis Virza.

VDI uzsver, ka arī paši nereģistrēti nodarbinātie ir neaktīvi sadarbībā ar valsts institūcijām, lai novērstu darba devēju pārkāpumus attiecībā pret sevi. Līdz ar to ir problemātiski pierādīt nereģistrētās nodarbinātības faktu.

Situācijas uzlabošanai VDI savus priekšlikumus ir snieguši gan grozījumiem Darba likumā, gan arī Pasākumu plāna nereģistrētās nodarbinātības mazināšanai 2010.-2013.gadam izstrādē.

Svarīgākais