Samsung izplatītāji pārsūdz KP lēmumu

Visi Samsung tehnikas izplatītāji, kuriem Konkurences padome (KP) par aizliegtu vienošanos pērn uzlika rekordlielu naudas sodu – kopumā 6,2 miljonus latu, KP lēmumu ir pārsūdzējuši un savu vainu neatzīst. Vienīgi SIA Proks sola vismaz atlaižu veidā kompensēt zaudējumus tiem pircējiem, kuri, iespējams, pārmaksājuši, pērkot Samsung tehniku.

KP pērn konstatēja aizliegtu vienošanos starp pieciem uzņēmumiem, kas izplata Samsung Electronics Co ražoto tehniku. Samsung Electronics Baltics, RD Elektroniks, Elkor Trade, Rota un K, SIA Proks, pēc KP speciālistu secinātā, 2007. un 2008. gadā piedalījušies slepenās saskaņotās darbībās, kas vērstas uz tirgus sadali, brīvas tirdzniecības ierobežošanu un noteikta cenu līmeņa ieviešanu un uzturēšanu Samsung precēm. Šīs cenas uzņēmumi uzspieduši arī interneta veikaliem, kas tirgo konkrēto tehniku.

Visi pieci uzņēmumi KP lēmumu ir pārsūdzējuši Administratīvajā apgabaltiesā. Pagaidām gan vēl nav zināms konkrēts datums šo lietu izskatīšanai.

Samsung Electronics vadība Korejā, uzzinot par Latvijas Konkurences padomes lēmumu, ar laikraksta The Korea Times starpniecību pagājušā gada beigās kategoriski noliedza saistību ar kompānijas tehnikas izplatītāju karteli Latvijā un pieļāva iespēju vērsties pret Latviju tiesā.

Savukārt Latvijas patērētāji, kuri bija pirkuši Samsung tehniku 2007. un 2008. gadā un, iespējams, pārmaksājuši par to, ar tiesāšanos nesteidzas.

Patērētāju interešu aizstāvības kluba valdes priekšsēdētāja Zinta Kovaļevska Neatkarīgajai atzina, ka neviens patērētājs līdz šim nav vērsies šajā sabiedriskajā organizācijā ar lūgumu palīdzēt aizstāvēt patērētāju tiesības saistībā ar Samsung.

Z. Kovaļevska uzskata, ka Konkurences padomes lēmumā konstatētie pierādījumi ir pietiekami konkrēto uzņēmumu vainas pierādīšanai un tiem būtu brīvprātīgi jāuzņemas zaudējumu kompensēšana, negaidot iespējamās pārsūdzības rezultātu.

SIA Proks sola atlaides 10% apmērā nākamajiem pirkumiem tiem klientiem, kuri iegādājās Samsung televizorus no 2008. gada februāra līdz 2008. gada 15. novembrim pie kāda no SIA Proks sadarbības partneriem – mazumtirgotājiem, tajā skaitā interneta veikalos, uzrādot iegādes dokumentu, kur redzams, ka attiecīgā prece ir iegādāta par tajā laikā spēkā esošo SIA Proks rekomendējamo cenu. Kā alternatīva izvēle tiek piedāvāta iespēja par minēto naudas summu kompensēt Samsung televizora remonta darbus autorizētā remontuzņēmumā, ja vien bojājuma gadījums neattiecas uz Samsung garantijas laiku un noteikumiem.

Konkurences padomes vecākā referente sabiedrisko attiecību jautājumos Inita Kabanova Neatkarīgajai norādīja, ka šis SIA Proks paziņojums ir netieša atzīšanās KP atklātajā pārkāpumā un tas noteikti nepalīdzēs tiesā tiem uzņēmumiem, kuri savu vainu neatzīst.

Ekonomika

AS "Latvenergo" kļuvis par SIA "Laflora Energy" 100 % kapitāla daļu īpašnieku, lai kūdras ražotāja SIA "Laflora" bijušajā kūdras ieguves teritorijā Kaigu purvā Līvbērzes pagastā būvētu vēja elektrostaciju (VES) ar kopējo jaudu 108,8 MW (megavati) un uzsāktu elektroenerģijas ražošanu 2026. gada jūnijā.