Uzņēmēji grib eiro arī Latvijā

Eiro ieviešana Igaunijā jau nākamgad varētu būt pozitīva tiem Latvijas uzņēmējiem, kuri strādā kaimiņvalstī, taču kopumā tas samazinās Latvijas ekonomikas konkurētspēju starptautiski. Tādēļ Latvijas Darba devēju konfederācija šodien tiekas ar premjeru Valdi Dombrovski, lai aktualizētu eiro ieviešanu arī Latvijā.

"Kopējai Latvijas uzņēmējdarbības videi tas, protams, nebūs labs signāls, jo starptautiski mēs būsim parādījuši sevi kā vājāku valsti, arīdzan nestabilāku valsti un diemžēl arī neprognozējamāku valsti," šorīt Latvijas radio sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Elīna Egle.

Tā ziņo portāls tvnet.

"Protams, šādā situācijā ne tikai piesaistīt ārvalstu investīcijas, bet arīdzan noturēt Latvijas investorus šeit Latvijā, piesaistīt viņus Latvijas tautsamniecībai, būs ļoti grūti," darba devēju pārstāve prognozēja.

Vienlaikus Egle atzina, ka ātrāka "eiro ieviešana [Iganunijā] nav drauds Latvijai". Mūsu uzņēmējiem, kuri strādā Igaunijā, tas būs pozitīvs apstāklis. Viņa arī sacīja, ka ātrāka eiro ieviešana Igaunijā "nebūtu tas iemesls, kāpēc ekonomiskā aktivitāte Latvijā samazinās".

Eiro ieviešana Igaunijā jau nākamgad "Latvijai lielā mērā būs tāds labs piemērs, kuram varētu sekot, "atzina Egle un piebilda, ka "Igaunijas gadījumā mēs varēsim sakot līdzi inflācijas jautājumiem. Es domāju, ka jāsāk strādāt jau savlaicīgi, lai neatkārtotu iepriekšējās kļūdas ar inflācijas straujo pieaugumu". Vēl svarīgi esot redzēt, kas eiro ieviešanas procesā ir nozīmīgs pašiem uzņēmējiem.

Patlaban ficiāli paredzēts, ka eiro Latvijā sāks lietot no 2014.gada, lai gan iepriekš bija plānots to ieviest ātrāk.

Svarīgākais