Aizdevēji varētu piekrist palielināt šā gada budžeta deficītu

© Lauris Vīksne, f64

Ir pozitīvas indikācijas, ka aizdevēji varētu piekrist nepieciešamo līdzekļu pensiju izmaksai nodrošināšanai, palielinot šā gada budžeta deficītu, šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem atzina premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Par to vēsta portāls tvnet.

Valdības vadītājs uzsvēra, ka šī ir valdības pozīcija, sarunas par to patlaban notiek un "ir pozitīvas indikācijas, ka pie tā varētu nonākt".

Dombrovskis atgādināja, ka šā gada budžetā paredzētais deficīts ir 7,5% no iekšzemes kopprodukta, bet vienošanās ar aizdevējiem pieļauj deficītu 8,5% apmērā. Tāpēc nepieciešamos līdzekļus būtu iespējams nodrošināt tieši uz deficīta palielināšanas rēķina.

Jau ziņots, ka tuvāko divu nedēļu laikā būs skaidrība, vai pensionāriem pensijas pilnā apmērā varēs izmaksāt jau no 1.februāra, vakar pēc koalīcijas partiju sanāksmes žurnālistiem sacīja Dombrovskis.

Satversmes tiesa (ST) 21.decembrī pieņēma spriedumu lietā par pensiju samazināšanu, ar kuru tā atzina likuma "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam" 2.panta 1.daļu un 3.panta 1.daļu par neatbilstošu Satversmes 1. un 109.pantam un spēkā neesošu no pieņemšanas brīža.

Līdz ar to ST pilnībā apmierināja pensionāru prasības un atzina par neatbilstošu pamatlikumam pensiju samazinājumu par 70% strādājošajiem pensionāriem un pensiju samazinājumu par 10% nestrādājošajiem pensionāriem.

Kā ziņots, pilnu pensiju sāks izmaksāt jau no 2010.gada februāra, tad papildus nepieciešami 110,9 miljoni latu. Savukārt, lai atmaksātu pensionāriem pienākošos naudu par periodu no 2009.gada jūlija līdz 2010.gada janvārim, nepieciešami 73,7 miljoni latu.

Svarīgākais