Nosaka publisko iepirkumu un būvdarbu koncesiju līgumcenu robežas

Šodien Ministru kabineta (MK) sēdē tika atbalstīti Finanšu ministrijas sagatavotie MK noteikumi, kas paredz grozījumus noteikumos par līgumcenu robežām, noteikumos par publisko iepirkumu līgumcenu robežām, kā arī noteikumos par būvdarbu koncesiju līgumcenu robežām.

Likumā par iepirkumu sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju vajadzībām, Publisko iepirkumu likumā, kā arī Publiskās un privātās partnerības likumā MK ir noteikts pilnvarojums vismaz reizi divos gados pārskatīt paredzamo līgumcenu robežas, lai tās atbilstu Eiropas Savienības (ES) starptautiskajām saistībām attiecībā uz līgumcenu robežām. MK pārskata attiecīgās līgumcenu robežas mēneša laikā pēc tam, kad Eiropas Komisija (EK) ES Oficiālajā Vēstnesī tās ir izziņojusi.

Tā kā 2009. decembrī ES Oficiālajā Vēstnesī publicēts Komisijas paziņojums, kurā ir noteiktas atbilstošās līgumcenu robežas valstu valūtās, arī MK atbalstītajos noteikumos ir iekļautas EK pārrēķinātās līgumcenu robežvērtības attiecībā uz pakalpojumu, preču un būvdarbu iepirkumu līgumcenām.

Līdz ar to sabiedrisko pakalpojumu sniedzējiem paredzētās iepirkuma procedūras būs jāpiemēro, ja iepirkuma paredzamā līgumcena piegāžu vai pakalpojumu līgumu gadījumā būs 272 100 lati (iepriekš 287 331 lats) vai lielāka, bet būvdarbu līgumu gadījumā 3 406 520 lati (iepriekš 3 591 633 lati) vai lielāka.

Pasūtītājiem iepirkuma procedūrās būs jāievēro nosacījumi par publisko iepirkumu paziņojumu publicēšanu ES Oficiālajā Vēstnesī, kā arī par garāku minimālo piedāvājumu iesniegšanas termiņu noteikšanu, ja iepirkuma paredzamā līgumcena piegāžu un pakalpojumu līgumu gadījumā būs 87 888 lati (iepriekš 92 755 lati) vai lielāka, bet būvdarbu līgumu gadījumā 3 406 520 lati (iepriekš 3 591 633 lati) vai lielāka.

Noteikumi par būvdarbu koncesiju līgumcenu robežām paredz, ka turpmāk publiskās un privātās partnerības projektu īstenošanā būs jāievēro nosacījumi par paziņojumu par būvdarbu koncesijas līguma slēgšanas tiesību iegūšanas procedūras uzsākšanu paziņojumu publicēšanu ES Oficiālajā Vēstnesī, ja lielu būvdarbu koncesijas gadījumā līgumcena būs 3 591 633 lati (iepriekš 3 406 520 lati) vai lielāka. Šāda līgumcenas robeža noteikta arī gadījumos, kad privātais partneris neatbilst pasūtītāja definīcijai Publisko iepirkumu likuma izpratnē un ir paredzēts, ka būvdarbus veiks trešā persona.

ES starptautiskās saistības attiecībā uz līgumcenu robežām ir noteiktas Pasaules Tirdzniecības organizācijas Nolīguma par valsts līgumiem. EK reizi divos gados nosaka attiecīgās summas eiro valūtā, ņemot vērā eiro un nacionālo valūtu vidējo kursu attiecībā pret SDR (Special Drawing Rights - Speciālās aizņēmuma tiesības) pēdējo divu gadu laikā, un publicē šīs ziņas ES Oficiālajā Vēstnesī.

Svarīgākais