Par braukšanu bez biļetes draudēs līgumsods

Plānots, ka nākotnē par sabiedriskā transporta izmantošanu bez samaksas vai bez braukšanai derīgas biļetes vairs netiks piemēroti administratīvi sodi, turpmāk tos noteiks paši pārvadātāji, piemērojot līgumsodu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Līdz ar to nepieciešams veikt grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), ko šodien atbalstīja Ministru kabineta (MK) sēdē. Lai grozījumi stātos spēkā, tiem vēl jāgūst atbalsts Saeimā.

No APK plānots svītrot normu, kas pašlaik nosaka sodu apmērus par braukšanu sabiedriskajā transportā bez biļetes. Šādi grozījumi nepieciešami, lai personai par vienu un to pašu pārkāpumu netiktu piemēroti vairāki sodi (administratīvais sods un līgumsods), jo ar grozījumiem MK noteikumos "Sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtība" tiks noteikts līgumsoda maksimālais apmērs un piemērošanas kārtība.

Līdz šim sodi par braukšanu bez biļetes tika piemēroti administratīvi, taču prakse rāda, ka šāda sistēma ir neefektīva, skaidro SM.

Daudzos gadījumos braukšanas biļešu kontrole no kompetento valsts vai pašvaldību institūciju puses tiek veikta minimāli, jo šādu dienestu izveidei un uzturēšanai nepieciešami lieli finansiāli ieguldījumi.

SM uzsver, ka, nododot biļešu kontroles funkciju privātpersonai, kas atbilstoši sabiedriskā transporta pakalpojumu pasūtījuma līgumam ir atbildīga par ieņēmumu gūšanu un kura būs tiesīga piemērot līgumsodu, tiks veicināta ienākumu gūšana un tādējādi samazināsies valsts un pašvaldību budžeta izdevumi, kompensējot zaudējumus pārvadātājiem.

Turklāt arī citās Eiropas Savienības valstīs, piemēram, Austrijā, Beļģijā, Polijā u.c., tiekot praktizēta pieeja, ka sodu par braukšanu bez biļetes piemēro pats sabiedriskā transporta operators (pārvadātājs), bet ar normatīvo aktu ir noteikts piemērojamā soda apmērs.

Grozījumi APK tiek virzīti vienā paketē ar grozījumiem sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtībā un grozījumiem nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtībā.

Svarīgākais