Gada sākumā uzņēmējiem jāveic cigarešu krājumu un akcīzes nodokļa marku inventarizācija

Saistībā ar minimālās akcīzes nodokļa likmes noteikšanu cigaretēm, tabakas izstrādājumu vairumtirgotājiem un mazumtirgotājiem 2010.gada sākumā jāveic cigarešu krājumu un akcīzes nodokļa marku inventarizācija.

Tas nepieciešams, jo 2009.gada 1.decembrī veiktas izmaiņas likumā "Par akcīzes nodokli" un 2010.gada 1.janvāra tiek ieviesta minimālā akcīzes nodokļa likme cigaretēm, proti, 48 lati par 1000 cigaretēm.

Vairumtirgotājiem jāveic visu uzskaitē esošo faktisko cigarešu un cigarešu akcīzes nodokļa marku krājumu inventarizācija pēc stāvokļa uz 2010.gada 1.janvāri, mazumtirgotājiem - uz 1.februāri, informē VID.

Inventarizācijas laikā jāidentificē tās cigaretes un akcīzes nodokļa markas, uz kurām norādītā maksimālā mazumtirdzniecības cena ir 1,48 lati vai mazāk. Par šīm cigaretēm un akcīzes nodokļa markām jāveic nodokļa starpības summas samaksa valsts budžetā.

Apstiprinātiem tirgotājiem un vairumtirgotājiem jāveic cigarešu inventarizācija pēc stāvokļa uz 2010.gada 1.janvārī - dienā, kad tiek ieviesta nodokļa minimālā likme cigaretēm.

Komersantiem līdz 2010.gada 15.janvārim jāiesniedz VID viens inventarizācijas saraksta eksemplārs un nodokļa starpības aprēķins ar aprēķināto budžetā maksājamo nodokļa starpības summu.

Ja apstiprināts tirgotājs vai vairumtirgotājs līdz 2010.gada 31.janvārim no tabakas izstrādājumu mazumtirdzniecības vietām saņēmis atpakaļ atdotas cigaretes, tad tam jāveic attiecīgo cigarešu inventarizācija uz 2010.gada 1.februāri.

Tādā gadījumā viens inventarizācijas saraksta eksemplārs par janvārī saņemtajām atgrieztajām cigaretēm, kā arī nodokļa starpības aprēķins par janvārī saņemtajām atgrieztajām cigaretēm ar aprēķināto budžetā maksājamo nodokļa starpības summu jāiesniedz VID līdz 2010.gada 15.februārim.

Valsts budžetā maksājamo nodokļa starpības summu - arī par cigaretēm, kas janvārī saņemtas atpakaļ no mazumtirdzniecības vietām, - vairumtirgotājam un apstiprinātam tirgotājam jāsamaksā valsts budžetā līdz 2010.gada 15.februārim.

Mazumtirgotājiem uzskaitē esošo cigarešu krājumu inventarizācija jāveic pēc stāvokļa uz 2010.gada 1.februāri un līdz 2010.gada 15.februārim jāiesniedz VID viens inventarizācijas saraksta eksemplārs un nodokļa starpības aprēķins ar aprēķināto budžetā maksājamo nodokļa starpības summu.

Valsts budžetā maksājamā nodokļa starpības summa mazumtirgotājam jāsamaksā valsts budžetā līdz 2010.gada 15.februārim.

Uzskaitē esošo cigarešu akcīzes nodokļa marku krājumu inventarizācija uz 2010.gada 1.janvāri, ja nodoklis atbilstoši saņemtajām nodokļa markām samaksāts saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 23.panta 13.daļu, jāveic akcīzes preču noliktavas turētājam, importētājam, ja ar attiecīgajām nodokļa markām marķēt paredzētajām vai marķētajām cigaretēm nav piemērota muitas procedūra - laišana brīvā apgrozībā, nodokļa maksātāja pārstāvim, ja ar attiecīgajām nodokļa markām marķētās cigaretes nav saņemtas Latvijā.

Cigarešu akcīzes nodokļa marku krājumu inventarizācija jāveic arī apstiprinātam tirgotājam, ja ar attiecīgajām nodokļa markām marķētās cigaretes nav saņemtas Latvijā, neapstiprinātam tirgotājam, ja ar attiecīgajām nodokļa markām marķētās cigaretes nav saņemtas Latvijā.

Iepriekšminētajiem komersantiem līdz 2010.gada 15.janvārim jāiesniedz VID viens inventarizācijas saraksta eksemplārs, nodokļa starpības aprēķins ar aprēķināto budžetā maksājamo nodokļa starpības summa, bet valsts budžetā maksājamā nodokļa starpības summa jāsamaksā līdz 2010.gada 15.februārim.

Svarīgākais