Šogad Latvijas un Lietuvas kopējais tirdzniecības apgrozījums varētu būt krities par aptuveni 40%

Šogad krīzes ietekmē Latvijas un Lietuvas kopējais tirdzniecības apgrozījums varētu būt krities par aptuveni 40%, prognozē Latvijas vēstnieks Lietuvā Hardijs Baumanis.

2008.gadā Latvijas un Lietuvas kopējais tirdzniecības apgrozījums bija 2,5 miljardi eiro (1,75 miljardi latu). Lietuva pērn nodrošināja 941,89 miljonus eiro (659,32 miljonus latu) jeb 15,98% no kopējā Latvijas eksporta un 1,62 miljardus eiro (1,13 miljardus latu) jeb 16,28% no kopējā importa Latvijā, liecina Ārlietu ministrijas šā gada martā apkopotā informācija.

Baumanis iespējamo kopējo tirdzniecības apgrozījuma kritumu skaidroja ar iekšējā patēriņa kritumu abās valstīs. Kritums vērojams visos segmentos un, pēc vēstnieka teiktā, neviens no tiem neesot īpaši izceļams.

Vienlaikus diplomāts norādīja, ka pēdējā gada laikā vairāki Latvijas pakalpojuma sektora uzņēmumi izrādījuši interesi par Lietuvas tirgu. Piemēram, pērn Lietuvā atvērts Latvijas uzņēmējdarbības tiesisko konsultāciju birojs. Interesi par Lietuvas tirgu izrādījušas arī divas sabiedrisko attiecību firmas.

Baumanis gan nevēlējās apgalvot, ka Latvija ekonomiskās krīzes laikā būtu cietusi vairāk par Lietuvu, to, kurš cietis vairāk, parādīšot tikai laiks.

"Kurā valstī ekonomiskā situācija būs smagāka, to mēs redzēsim tikai nākamā gada laikā, jo šobrīd ir diezgan diskutabls jautājums, kam būs lielākais budžeta deficīts, kam būs lielākais iekšzemes kopprodukta kritums tuvāko ceturkšņu laikā," vērtēja vēstnieks.

Galvenās Latvijas eksporta preces uz Lietuvu ir mašīnas un mehānismi, elektriskās iekārtas, ķīmiskās rūpniecības produkcija un pārtikas rūpniecības produkti. Savukārt galvenās Lietuvas importa preces Latvijā ir minerālie produkti, pārtikas rūpniecības produkti un ķīmiskās rūpniecības produkcija.

Lietuva ir viena no nozīmīgākajām Latvijas ārējās tirdzniecības partnervalstīm.

Svarīgākais