Latvija sākusi eksportēt automašīnas uz Ganu un Gvineju-Bisavu

Latvija sākusi eksportēt automašīnas arī uz Ganu un Gvineju-Bisavu, rakstā "Kā Latvija eksportē automašīnas bez savas autoindustrijas" ziņo biznesa žurnāls "BusinessWeek".

Šā gada pirmajos desmit mēnešos automašīnu eksporta vērtība sasniegusi 86,3 miljonus latu, bet importa vērtība - 81 miljonu latu. Tas atbilst 10 092 eksportētām vieglajām pasažieru automašīnām un 8509 importētām automašīnām.

Galvenie automašīnu eksportētāji ir bankas, kas ārzemēs pārdod no maksātnespējīgajiem kredītņēmējiem atgūtās automašīnas.

Kā žurnālam skaidro "Swedbank" vecākā ekonomiste Lija Strašuna, bankas automašīnas spiestas eksportēt, jo Latvijas iekšējais pieprasījums ir ļoti zems, un mājsaimniecību patēriņš "būs pēdējais, kas atkopsies".

"Citos tirgos šo automašīnu cenas ir daudz pievilcīgākas, tāpēc arī bankas tās eksportē," sacīja Strašuna.

Lielākā daļa automašīnu tiek vestas uz Vāciju, Baltkrieviju, Igauniju un Lietuvu. Šā gada pirmajos desmit mēnešos Vācija no Latvijas importēja 3122 automašīnas. Tāpat Latvija automašīnas eksportē uz Jaunzēlandi, Saūda Arābiju, Ganu, Gvineju-Bisavu un Kostariku.

Kā ziņots, šā gada 11 mēnešos Latvijā kopumā pārdotas 3546 jaunas vieglās automašīnas, kas ir par 80,5% mazāk nekā pērn šajā laika posmā.

Novembrī pārdotas 149 jaunas vieglās automašīnas, kas ir par 69 vienībām mazāk nekā oktobrī, liecina LPAA apkopotā statistika. Oktobrī salīdzinājumā ar septembri jaunu vieglo automašīnu pārdošana bija samazinājusies par 22 vienībām.

Novembris bijis sliktākais pārdošanas apjomu ziņā šogad. Otrs sliktākais mēnesis bija oktobris ar 218 pārdotām jaunām vieglajām automašīnām, bet trešais sliktākais bija jūlijs, kad tika pārdotas 223 jaunas vieglās automašīnas.

Savukārt visvairāk jaunu vieglo automašīnu šogad pārdots janvārī un jūnijā - attiecīgi 494 un 476 vienības.

Kā ziņots, pagājušajā gadā Latvijā tika pārdotas 19 192 jaunas automašīnas, kas bija par 40,9% mazāk nekā 2007.gadā.