Vēstnieks: Igaunijas ātrāka pievienošanās eirozonai nemainīs Rīgas kā Baltijas centra pozīcijas

© F64

Ja Igaunija ātrāk nekā pārējās Baltijas valstis pievienosies eirozonai, tas nemainīs Baltijas centra - Rīgas - pozīcijas, pārliecināts Latvijas vēstnieks Lietuvā Hardijs Baumanis.

"Nedomāju, ka Igaunijas pievienošanās eirozonai uzreiz nozīmētu Baltijas centra pārvietošanos projām no Rīgas," intervijā sacīja diplomāts. Viņš uzskata, ka tieši Latvijas galvaspilsēta gan vēsturiski, gan mūsdienās ir lielākā Baltijas jūras austrumu krastā.

Vienlaikus Baumanis domā, ka, Igaunijai ātrāk par pārējām Baltijas valstīm pievienojoties eirozonai, ieguvējas būs arī Lietuva un Latvija, proti, tas uzlabošot attieksmi pret visām trīs valstīm.

Arī Latvijas vēršanās pie starptautiskajiem aizdevējiem, pēc vēstnieka domām, varētu noderēt kaimiņvalstīm. "Latvija saņem palīdzību no Starptautiskā valūtas fonda, bet, piemēram, Lietuva šādu palīdzību nesaņem. Ir pilnīgi iespējama situācija, ka tas palīdzēs Lietuvai nākotnē aizņemties līdzekļus starptautiskajos finanšu tirgos lētāk, ar zemākiem procentiem," savu nostāju pamatoja Baumanis.

Igaunija, neraugoties uz tās dziļo ekonomisko krīzi, turpina tuvināties pašas nospraustajam mērķim panākt eiro ieviešanu 2011.gadā, pavēstīja Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

"Pateicoties šobrīd un jau agrāk īstenotajiem pasākumiem, eiro ieviešana 2011.gadā šķiet sasniedzams mērķis," teikts paziņojumā, kas izplatīts pēc fonda ekspertu vizītes Igaunijā. "Ņemot vērā nesen īstenotos budžeta pasākumus un uzņemoties fiskālās konsolidācijas centienu turpināšanu, Igaunija varētu sasniegt Māstrihtas kritērijus, turklāt līdzšinējās politikas veikums sniedz garantijas uz stabilitāti orientētai politikai."

Svarīgākais