Valdība nespēj vienoties par IIN piemērošanu dienesta auto lietošanai privātām vajadzībām

Valdība šovakar pēc garām un plašām diskusijām nespēja vienoties par kārtību, kādā tiks piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) par gūto labumu no darba devējam (uzņēmumam) piederoša vieglā pasažieru automobiļa izmantošanas personīgām vajadzībām.

Gala lēmumu šajā jautājumā valdība mēģinās pieņemt 28.decembra sēdē. Līdz tam laikam atbildīgajām ministrijām uzdots izvērtēt uzskaites sistēmu, pēc kuras tiks administrēta un kontrolēta IIN iekasēšana.

Valdības sēdes laikā izvērtās diskusijas par to, kā reāli praksē iekasēt konkrēto nodokli un vai no tā nebūs iespējams izvairīties.

Lai arī valdības sēdē vairākkārt izskanēja brīdinājumi, ka šis nodoklis netiks maksāts, jo noteikumos paredzētais kontroles mehānisms nav pietiekams, finanšu ministrs Einars Repše (JL) brīdināja par pastiprinātu VID īstenotu kontroli, kas piespiedīs ievērot jauno kārtību.

Pastiprinātās pārbaudes, pēc finanšu ministra teiktā, gan attieksies uz tiem darba devējiem, kuri nemaksās nodokli par darba vieglo pasažieru automobiļu izmantošanu personiskajām vajadzībām un kuriem ar dokumentāciju būs jāpierāda, ka automašīna netiek izmantota privātām vajadzībām.

"Būs aizlīdis ceļu policists aiz krūmiem, pēc simts metriem stāvēs VID policists," gaidāmo kārtību raksturoja Repše, norādot: ja uzņēmumi norādīs savās atsaitēs "acīmredzami neticamu" informāciju, tie "automātiski uzprasīsies uz VID pārbaudi".

Tāpat, pēc finanšu ministra teiktā, iespējamas pārbaudes uz ceļiem brīvdienās un tādās "teritorijās, kas nav saistāmas ar darba pienākumu pildīšanu".

Iepriekš bija plānots, ka no nākamā gada nodoklis būs jāmaksā atkarībā no automašīnas dzinēja tilpuma.

Tika plānots, ka par automašīnu izmantošanu līdz 1500 kubikcentimetriem (cm3) būs jāmaksā 40 lati mēnesī, no 1500 līdz 2500 cm3 - 70 lati, no 2500 līdz 3500 cm3 - 100 lati, virs 3500 cm3 - 150 lati. Tā ir summa, no kuras tiek rēķināts IIN 26% apmērā. Sākotnēji bija plānots, ka tiem, kas lieto dienesta auto arī personīgām vajadzībām, labuma apmērs būtu atkarīgs, rēķinot izmaksas par kilometru (no 0,11 latiem līdz 0,15 latiem par kilometru).

Noteikumu projekts paredzēja, ka grāmatvedības prasības paliks līdzšinējās: lai varētu norakstīt izmaksās benzīna iegādi, jābūt dokumentam, kas apliecina, ka benzīns ir iegādāts saimnieciskās darbības vajadzībām.

Ministru kabineta projektā bija paredzēts, ka personīgajām vajadzībām izmantojamā transportlīdzekļa veidu un motora darba tilpumu noteiks, izmantojot transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā norādīto informāciju. Savukārt, ja motora darba tilpums nav norādīts transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā, tad darba devējs to nosaka, pamatojoties uz transportlīdzekļa izgatavotāja vai tā pilnvarotā pārstāvja sniegto informāciju. Darba devēja pienākums būs saglabāt minēto informāciju un pēc pieprasījuma uzrādīt dokumentus, kas apliecina transportlīdzekļa veidu un motora darba tilpumu, Valsts ieņēmumu dienestam.

Par labuma guvēju no automašīnas izmantošanas privātām vajadzībām tiktu uzskatīts darbinieks, kapitālsabiedrības īpašnieks, valdes vai padomes loceklis, persona, kas pilda dienesta vai amata pienākumus valsts pārvaldes institūcijā, persona, kas pilda pienākumus vēlētā valsts pārvaldes institūcijā vai citā amatā, persona, kas pilda pienākumus amatā, kurā persona iecelta, pamatojoties uz Saeimas, Ministru kabineta vai pašvaldības domes lēmumu, kā arī iepriekš minēto personu ģimenes locekļi.

Noteikumi neattiektos uz operatīvajiem transportlīdzekļiem, vieglajiem taksometriem, pēc pilnvaru beigām valsts prezidentam piešķirtajam transportam, reprezentatīvo vieglo automobili, fizisko personu - saimnieciskās darbības veicēju -, kuras pamatlīdzekļu nolietojumu nosaka saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" automobiļiem.

Valsts prezidenta, premjera un Saeimas priekšsēdētāja dienesta auto netiek plānots aplikt ar IIN, jo šie transporta līdzekļi pielīdzināti operatīvajam transportam.

Saskaņā ar noteikumu projektu, ja Valsts ieņēmu dienests konstatēs, ka darba devējam piederošs vai darba devēja rīcībā esošs automobilis, kurš ir izmantots personiskajām vajadzībām, nav iekļauts pārskatā "Pārskats par doto labumu no darba vieglo pasažieru automobiļu izmantošanas personiskajām vajadzībām", dienests saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām" aprēķinās nesamaksāto nodokli no labuma par minētā automobiļa izmantošanu personiskajām vajadzībām par attiecīgo periodu, kā arī soda un nokavējuma naudu.

Ja labuma guvējs kompensēs darba devējam izdevumus par automobiļa izmantošanu personiskajām vajadzībām, tad par labumu no automobiļa izmantošanas personiskajām vajadzībām uzskatīs minētā labuma un darba devējam samaksātās kompensācijas starpību, ja tā ir pozitīva.

Svarīgākais