Satversmes tiesa ierosina lietu par vecāku pabalstiem

Satversmes tiesa (ST) ir ierosinājusi lietu par vecāku pabalsta apmēra ierobežojumiem. Lieta ir ierosināta pēc zvērināto advokātu biroja MAQS Law Firm un Māmiņu Kluba pieteikuma, raksta "db.lv".

Sūdzībā apstrīdēts vecāku pabalsta ierobežojums, kas tiek piemērots gadījumā, ja vecāku pabalsta saņēmējs strādā un neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, un ir noteikts 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Konstitucionālā sūdzība iesniegta ar mērķi panākt likuma «Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam» 5.panta pirmās daļas atzīšanu par spēkā neesošu kā neatbilstošu Satversmē nostiprinātajām pamattiesībām. Konstitucionālo sūdzību ir parakstījuši astoņi pieteicēji - Māmiņu Kluba dalībnieki.

ST pieņēma lēmumu ierosināt lietu par šī likuma 5.panta pirmās daļas atbilstību Satversmes 1., 91. un 110.pantam.

Satversmes 1., 91. un 110.pants nosaka, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā, cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas, kā arī to, ka valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības.

MAQS Law Firm partneris Aleksandrs Kazačkovs norāda, ka iesniedzot sūdzību bija pārliecināts, ka lieta tiks ierosināta. Ņemot vērā to, ka Latvijā jau esot precedents ar spriedumu līdzīgā lietā, kad 2006. gadā tika apstrīdēts aizliegums strādājošām māmiņām saņemt vecāku pabalstu, viņš domā, ka arī šoreiz izdosies aizstāvēt māmiņu tiesības.

Svarīgākais