Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētāja: Iestājusies īsta svētku sajūta

"Es esmu saviļņota par to, ka tiesas spriedums ir taisnīgs. Vienkārši tāda īsta svētku sajūta iestājās," komentējot Satversmes tiesas (ST) spriedumu pensiju samazināšanas lietā, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētāja Aina Verze.

Verze ir pārliecināta, ka ST nemaz nevarēja pilnībā neapmierināt pensionāru prasības, pretējā gadījumā valstī tiktu anulēts tiesiskums.

Tagad Pensionāru federācijas priekšsēdētāja sagaida, ka valdība izpildīs tiesas spriedumu. "Man nav ne mazākā iemesla šodien teikt vai uztraukties par to, ka valdība neizpildīs tiesas spriedumu," vērtēja Verze.

Viņa uzskata, ka tas ir mīts, ka valdībai neesot naudas sprieduma izpildei un ka ST lēmums varētu novest valsti līdz bankrotam.

Kā ziņots, ST šodien pilnībā apmierināja pensionāru prasības un atzina par neatbilstošu pamatlikumam pensiju samazinājumu par 70% strādājošajiem pensionāriem un pensiju samazinājumu par 10% nestrādājošajiem pensionāriem.

ST tiesnese Kristīne Krūma skaidroja, ka tiesa pamatā vērtējusi, vai nav tikušas pārkāptas tiesības uz sociālo nodrošinājumu un tiesiskās paļāvības princips. Tiesa atzinusi, ka Satversme negarantē personām tiesības uz konkrētu sociālā nodrošinājuma apmēru, tomēr iedzīvotājiem ir jāgarantē sociālā drošība.

Likumdevējam ir dots laiks ne vēlāk kā līdz 2010.gada martam, kurā jāizstrādā kritēriji, kā minētos ieturējumus pensionāriem atmaksāt. Par galējo ieturējumu atmaksas termiņu noteikts 2015.gada 1.jūlijs.

Svarīgākais