"Pensiju lietā" prasa saukt pie atbildības Tieslietu un Finanšu ministriju valsts sekretārus

Strādājošais pensionārs, būvniecības eksperts Ilmārs Drēziņš, pēc kura pirmā pieteikuma Satversmes tiesa ierosināja t.s. "pensiju lietu", atklātā vēstulē Ministru prezidentu atbrīvot no amata Tieslietu ministrijas valsts sekretāru Mārtiņu Lazdovski un Finanšu ministrijas valsts sekretāru Mārtiņu Bičevski (attēlā) un citus atbildīgos birokrātus sakarā ar likuma izstrādi, kas paredzēja prettiesisku strādājošo pensionāru pensiju samazināšanu.

"Jau pirms likuma pieņemšanas, to izskatot valdībā bija redzams, ka likuma normas ir pretrunā ar starptautiskajām tiesību normām, atbildīgajiem valsts sekretāriem tas bija jāaizrāda. Ja tiesa atzīst likumprojektu par prettiesisku, tad no vainīgajiem birokrātiem jāpiedzen zaudējumi - no privātiem līdzekļiem", uzskata Ilmārs Drēziņš. "Svarīgi arī saprast, ka strādājošo pensiju samazināšana nedeva ietaupījumu, un neietekmēja algu izmaksu skolotājiem, ārstiem un policistiem."

Tieslietu un Finanšu ministrijas ir tieši atbildīgas, lai valdības izstrādātie likumprojekti ir tiesiski, atbilstu Satversmei un dotu gaidīto fiskālo efektu. Tieslietu ministrija apgalvoja, ka likumprojekts atbilst pamatlikumam un starptautiskajām tiesību normām.

Atbilstoši Ministru kabineta kārtības rullim nevienu likumprojekts nevar iekļaut Ministru kabineta darba kārtībā kā ministru kabineta lietubez Tieslietu ministrijas, Finanšu ministrijas un Valsts kancelejas saskaņojuma. Tātad izvērtējama arī Valsts kancelejas direktores Guntas Veismanes atrašanās civildienestā.

Sertificētais būvniecības eksperts Ilmārs Drēziņš izstrādāja pieteikumu Satversmes tiesai, lai atzītu likuma "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam" daļas par pensiju atņemšanu strādājošajiem pensionāriem par nelikumīgām un tādām, kas tiešā veidā diskriminē cilvēkus pēc vecuma. Jau 2009. gada 12.jūnijā , pirms prettiesiskā likuma pieņemšanas Ilmārs Drēziņš norādīja - pensionāri uzvarēs tiesā, valstij būs jāatmaksā zaudējumi. Drēziņš piedāvāja tipveida pieteikumus citiem pensionāriem.

Svarīgākais