EM: Lai arī lēnākos tempos, ekonomikas izaugsme turpinās

Gada griezumā izaugsmes tempi pirmajā ceturksnī bija nedaudz lēnāki kā iepriekšējos ceturkšņos. Līdzīgi kā tas bija vērojams 2013.gadā, arī šogad Latvijas ekonomikas izaugsme galvenokārt balstīsies uz privāto patēriņu, ko veicinās situācijas uzlabošanās darba tirgū. Atveseļojoties ekonomikai Eiropas Savienībā, arī eksporta iespējas uzlabosies, norāda Ekonomikas ministrija (EM).

Vienlaikus EM atzīst, ka pastāv liela nenoteiktība saistībā ar Ukrainas krīzes ietekmi uz Latvijas ekonomiku.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes ātro novērtējumu iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoms šī gada pirmajā ceturksnī bija par 2,8% lielāks nekā pirms gada. Salīdzinājumā ar pagājušā gada ceturto ceturksni IKP palielinājies par 0,7% pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem.

Pozitīvi ir vērtējamas tendences būvniecībā un apstrādes rūpniecībā, uzsver EM. Būvniecības apjomi šī gada pirmajā ceturksnī bija par 25% lielāki nekā pirms gada. Savukārt apstrādes rūpniecībā ražošanas apjomi pirmajā ceturksnī bija par 1% lielāki nekā pirms gada. Jāņem vērā, ka apstrādes rūpniecības izaugsme ir sasniegta, pat neraugoties uz AS "Liepājas metalurgs" darbības pārtraukšanu, kas joprojām būtiski ietekmē apstrādes rūpniecības izaugsmes rādītājus, akcentē EM.

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu šogad ir palēninājusies izaugsme atsevišķās uz iekšējo tirgu orientētajās nozarēs, informē EM. Šogad pirmajā ceturksnī mazumtirdzniecības apjomi pieauga par 2,6%, bet pārējo pakalpojumu nozaru apjomi - vien par 3%. Salīdzinoši siltā ziema un mazais nokrišņu daudzums ir ietekmējis saražotās siltumenerģijas un elektroenerģijas apjomus, piebilst EM.

Svarīgākais