Lietuvas Enerģētikas ministrs: Latvija gāzi no Lietuvas LNG termināla varēs saņemt jau janvārī

© F64

Klaipēdas sašķidrinātās gāzes terminālis (SNG), kura celtniecību Lietuvas valsts plāno pabeigt gada nogalē, jau janvārī varētu sākt piegādāt gāzi arī Latvijai, šodien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga"".

LNG termināla galvenie būvniecības darbi noslēgsies vasarā. Novembrī atbrauks kuģis, uz kura atrodas termināla iekārtas. No nākamā gada sākuma tas sāks darbu.

Lietuvas Enerģētikas ministrs Jaroslavs Neverovičs apliecina, ka no Klaipēdas gāzi varēs saņemt arī Latvija. "Pateicoties alternatīviem ceļiem, kā gāze tiks piegādāta Klaipēdai, un tam, ka šis terminālis būs pieejams un atvērts trešo pušu pieejai, tas nozīmē, ka nebūs nekāda papildus maksa nevienai no pusēm, lai lietotu šo termināli. Es skaidri saskatu potenciālu sadarbībai un tas ir iespējams, ka notiks tirdzniecība starp Latvijas un Lietuvas kompānijām, ja vien būs cenu starpība tirgū."

Jau ziņots, ka patlaban galvenā būve, kas lietuviešiem nodrošinātu energoneatkarību no Krievijas, ir sašķidrinātās gāzes terminālis. Lietuva šim projektam tērē 720 miljonus ASV dolāru (514 miljoni eiro).

Jau būvniecības beigu fāzē esošais terminālis atradīsies Klaipēdas ostā - uz liela kravas kuģa. Tajā ar tankuģiem atvesto gāzi pārstrādās dabasgāzē un pa cauruļvadiem nogādās pie lietotājiem. Termināla kuģis tiks nevis pirkts, bet īrēts.

Ekonomika

Pieaugot ēdienu un preču piegādes platformu “Wolt” un “Bolt Food” darbības apjomam un kurjeru skaitam Latvijā, sabiedrībā pieaugušas arī bažas par to, vai tiek ievērotas visas higiēnas prasībām un vai tiešām pirms vakariņošanas maltīti nav nogaršojis jau kāds cits. Vairāk par pakalpojumu kvalitātes un drošības kontroli devās noskaidrot TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais