Pērn Kredītu reģistrā fiksēta informācija par 1,2 miljoniem spēkā esošu saistību

© F64

Pagājušā gada beigās kredītu reģistrā bija uzkrāti dati par viena miljona personu 3,3 miljoniem saistību, no kurām 1,2 miljoni saistību bija spēkā esošas, teikts Latvijas Bankas pagājušā gada darbības pārskatā.

Dalībnieku kopējais saistību atlikums bija 14,3 miljardi latu jeb 20,37 miljardi eiro, tai skaitā bilancē atzīto saistību atlikums - 12,9 miljardi latu jeb 18,36 miljardi eiro.

Salīdzinājumam - 2012.gada beigās kopējais saistību atlikums bija 14,5 miljardi latu jeb 20,63 miljardi eiro.

Pagājušajā gadā dalībnieki Kredītu reģistrā veica 14 miljonus pieprasījumu, kas ir par 10,8% mazāk nekā 2012.gadā. Latvijas Banka 2013.gadā izsniedza Kredītu reģistrā esošās ziņas 4600 fizisko un juridisko personu. No 2013.gada oktobra sākuma līdz gada beigām Kredītu reģistra fizisko personu elektroniskās apkalpošanas interneta vietnē fiziskās personas veica 258 pieprasījumus Kredītu reģistrā par sevi iekļauto ziņu saņemšanai.

Pagājušajā gadā Latvijas Banka ieviesa Kredītu reģistrā iespēju jebkurai fiziskajai personai saņemt Kredītu reģistrā par sevi iekļautās ziņas arī elektroniskā veidā, autentificējoties ar Latvijā izsniegtu personas apliecību Kredītu reģistra fizisko personu elektroniskās apkalpošanas interneta vietnē. Tādējādi fiziskā persona Kredītu reģistrā par sevi iekļautās ziņas var saņemt elektroniski, pasta sūtījuma veidā vai personiski ierodoties Latvijas Bankā.

Pagājušā gada beigās Kredītu reģistrā bija 102 dalībnieki, kuri darbam ar Kredītu reģistru pilnvaroja 718 lietotājus.

Latvijas Banka pērn turpināja Kredītu reģistrā vākt, uzkrāt un glabāt Kredītu reģistra dalībnieku - kredītiestāžu, komercsabiedrību, kurām ir ciešas attiecības ar kredītiestādēm, krājaizdevu sabiedrību un apdrošinātāju - ziņas par klientu un klientu galvinieku saistībām, to izpildes gaitu un pārkāpumiem.

Svarīgākais