Ušakovs: 2010.gada budžets Rīgas pašvaldībai būs ļoti grūts

2010.gada budžets Rīgas pašvaldībai būs ļoti grūts, šodien preses brīfingā žurnālistiem sacīja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Ušakovs atzina, ka nākamā gada budžets nebūs viegls, jo strauji samazinājušies pašvaldības ieņēmumi, bet izmaksas sociālajā jomā strauji pieaugušas.

Rīgas mērs atgādināja, ka pagājušajā gadā pašvaldības ieņēmumi bijuši 606 miljoni latu, šogad - 433 miljoni latu, bet nākamajā gadā ienākumi paredzēti 408 miljonu latu apmērā.

Ušakovs pauda bažas, ka saistībā ar izmaiņām nodokļos pašvaldības ieņēmumi varētu būt vēl zemāki, jo paaugstinātā ienākumu nodokļa dēļ daļu algu varētu maksāt aploksnēs, savukārt nekustamā nodokļa administrēšana varētu būt apgrūtināta.

Ušakovs skaidroja, ka 20 miljonu latu budžeta deficīts neesot liels Rīgas ekonomikai, jo tas ir tikai 0,3% no Rīgas iekšzemes kopprodukta.

Ušakovs informēja, ka opozīcija budžetam iesniegusi daudz priekšlikumu, tomēr viņš tos kritizēja, vairākus no tiem nosaucot par "diezgan dīvainiem".

Rīgas mērs gan atzina, ka esot arī vērtīgi priekšlikumi, kurus varētu pieņemt pēc kārtīgas izdiskutēšanas, grozot budžetu martā.

Kā ziņots, Rīgas domes deputāti šodien plāno pieņemt pašvaldības 2010.gada budžetu ar 20 miljonu latu lielu deficītu.

Ekonomika

Demogrāfijas rādītāji iezīmē nākotnes pensionāru ainu drūmās krāsās. Jau pēc 25 gadiem, šodienas darbinieks, dodoties pelnītā atpūtā, pensijā saņems tikai trešdaļu no vidējās algas valstī. Atrast naudu, lai izmaksātu pensijas, valstij būs grūti. Taču ar saviem šī brīža lēmumiem valsts grib apsolīt maksāt vēl vairāk. Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” ziņo, ka 1% pārnese uz 1. pensiju līmeni četru gadu laikā papildinās speciālo budžetu par 616 miljoniem eiro, bet par atmaksu nākotnē skaidras vīzijas nav.

Svarīgākais