Pētījums: 39% iedzīvotāju izvēli jaunais mājokļa nodoklis nemainītu

Ja īpašuma iegādes brīdī spēkā būtu jaunais mājokļa nodoklis, 39% Latvijas iedzīvotāju tik un tā iegādātos to pašu īpašumu, liecina "SEB bankas" un "E-spy" veiktais kredītņēmēju noskaņojuma pētījums.

Tikai 15% aptaujāto iegādātos vai būvētu lētāku dzīves vietu, ja lēmuma pieņemšanas brīdī būtu zinājuši par jauno mājokļa nodokli, savukārt 40% respondentu nevarēja atbildēt, vai mājokļa nodoklis ietekmētu viņu rīcību, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "SEB bankas" Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Agnese Strazda.

Lielas atšķirības vērojamas sieviešu un vīriešu atbildēs. Vīrieši daudz biežāk par sievietēm apgalvojuši, ka nodokļa gadījumā rīkotos tāpat (51% pret 34%), savukārt sievietes divas reizes biežāk izteikušas šaubas par savu lēmumu, ja mājokļa iegādes brīdī spēkā būtu nodoklis (46% pret 23%).

"Patlaban mājokļa nodokļa ietekmi uz savas ģimenes budžetu lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju var aprēķināt tikai matemātiski, jo cilvēki nav ar to saskārušies finansiālā izteiksmē. Tāpēc ir tik liels aptaujāto īpatsvars, kuri nespēj noteikt, vai papildu nodoklis būtu spēcīga motivācija izvēlēties citu īpašumu. Vai mājokļa nodoklis kļūs par ietekmējošo faktoru nekustamā īpašuma izvēlē, laiks rādīs," norāda "SEB bankas" sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Pētījuma dati apstiprina, ka palielinās to iedzīvotāju skaits, kas raizējas par iespējamajām finansiālajām grūtībām. 2008.gada augustā tie bija 48% aptaujāto, savukārt šogad decembrī respondentu īpatsvars pieaudzis līdz 67%.

Taču pozitīva ir tendence, ka minētais pieaugums nav balstīts uz tiem kredīta ņēmējiem, kuri patlaban izjūt finansiālās grūtības, bet gan uz tiem aptaujātajiem, kuri neizslēdz iespējamos sarežģījumus, taču cer, ka viss veiksmīgi atrisināsies, skaidro Strazda.

"SEB bankas" kredītņēmēju noskaņojuma pētījumi ir veikti 2008.gada augustā, decembrī, 2009.gada maijā, jūlijā un decembrī. Regulārajās aptaujās kopā piedalījušies vairāk nekā 5200 ekonomiski aktīvu Latvijas iedzīvotāju.

Ekonomika

ASV datorprogrammatūras uzņēmums "Microsoft" paudis interesi uzsākt sarunas par mākslīgā intelekta ekselences centra izveidi Latvijā, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji.