VID novērš mēģinājumu izkrāpt sociālos pabalstus 37 tūkstošu latu apmērā

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde šonedēļ, šā gada 15. decembrī ir uzsākusi kriminālprocesu par sociālo pabalstu izkrāpšanas mēģinājumu un novērsusi zaudējumus valsts budžetam gandrīz 37 tūkstošu latu apmērā.

2009. gada augustā VID saņēma informāciju no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras par 1980.gadā dzimušas sievietes iespējamo valsts budžeta līdzekļu izkrāpšanas mēģinājumu, pieprasot maternitātes un vecāku pabalstu kopumā 36 974,76 latu apmērā.

Saskaņā ar VID rīcībā esošo informāciju, minētā persona 2008.gadā bija nodarbināta 14 uzņēmumos, savukārt laika posmā no 2009.gada janvāra līdz martam 9 uzņēmumos, un aprēķinātā darba samaksa par šiem laika posmiem kopumā bija 31 772,29 lati.

Minētā sieviete kā valdes locekle darbojās vienā no šiem uzņēmumiem. Tā saimnieciskā darbība bija saistīta ar mēbeļu ražošanu un citu neklasificētu preču specializētās vairumtirdzniecības starpnieku darbību. Šo uzņēmumu VID izslēdza no PVN maksātāju reģistra, jo tika konstatēts, ka uzņēmumam pastāv fiktīva uzņēmuma pazīmes.

Augstāk minētais liek secināt, ka sievietes darba attiecības ar uzņēmumiem visticamāk ir bijušas fiktīvas un noslēgtas ar mērķi izkrāpt no valsts sociālos pabalstus.

Arī sievietes vīrs iesaistījās sociālo pabalstu izkrāpšanas mēģinājumā. Vīrs, būdams kāda fiktīva uzņēmuma amatpersona, noslēdza ar sievu vienošanos par pakalpojuma sniegšanu- pētnieciskā darba veikšanu par mājas tekstilizstrādājumu tirgus izpēti Baltijas, Baltkrievijas un Ukrainas reģionā. Vienošanās noteikumi paredzēja, ka par trīs darba dienām sieviete saņems samaksu 14 400 latu apmērā, tātad 4800 latus par vienu dienu.

Kriminālprocess uzsākts 2009. gada 15.decembrī pēc Krimināllikuma 177. panta trešās daļas un 15. panta ceturtās daļas par maternitātes un vecāku pabalsta izkrāpšanas mēģinājumu lielā apmērā.

Ekonomika

Seniori šonedēļ sāk saņemt indeksētās pensijas, un šogad vecuma pensiju indeksācijā ir piemēroti dažādi indeksi, kas atkarīgi no cilvēka uzkrātā apdrošināšanas stāža. Jo lielāks apdrošināšanas stāžs, jo lielāks indekss tiks piemērots un lielāku vecuma pensijas pieaugumu cilvēks sagaidīs.

Svarīgākais