LDDK: ēnu ekonomika ir valsts īstenotās nodokļu politikas un birokrātijas rezultāts

Pēc Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un Saeimas kopīgi rīkotā pasākuma „Godīga uzņēmējdarbība pret ēnu ekonomiku –nodokļu politikas loma godīgas konkurences nodrošināšanā”, kurā tika apspriestas iespējas mazināt ēnu ekonomiku, sabiedriskajā telpā aktīvi tiek apspriests ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijas tautsaimniecībā.

LDDK ir gandarīta, ka sabiedrība un eksperti ir pievērsuši uzmanību ēnu ekonomikas problēmai. LDDK uzskata, ka 2010.gadā saglabājas risks ēnu ekonomikai vēl vairāk pieaugt, jo ēnu ekonomikas iemelsi tradicionāli rodami augstā nodokļu slogā un birokrātijā. Ēnu ekonomika rada nopietnus draudus godīgai konkurencei un nemotivē iedzīvotājus turpināt savas saistības pret valsti. Mēs aicinām ekspertus un valsts atbildīgās institūcijas kopīgi analizēt situāciju un apzināties tās nopietnību, vienoties par turpmākajām darbībām, lai iestātos par godīgu biznesa konkurenci un ēnu ekonomikas apkarošanu.

Salīdzināmi un periodiski Latvijas pētnieku dati par ēnu ekonomiku nav publiski pieejami. Tādēļ LDDK savos secinājumos ir balstījusies uz pēdējiem aktuālākajiem un diviem neatkarīgiem starptautiskajiem datiem (skatīt avotus zemāk). Vērtējot pieejamos datus, LDDK nav pamats domāt, ka situācija, kopš 2006.gada ir uzlabojusies un sasniegusi pasaules attīstīto valstu līmeni, piemēram, OECD valstu vidējais rādītājs ir 15.5%. (Tik pat labi mēs varētu apgalvot, ka Latvijas pensionāru dzīves līmenis nav sasniedzis OECD valstu rādītājus.)

Valdības argumentācija par nodokļu palielināšanu ir balstīta uz statistiku, ka Latvijā ir viens no zemākajiem nodokļu slogiem Eiropā. Augstais ēnu ekonomikas īpatsvars apliecina, ka Latvijā ir zema nodokļu iekasējamība un augsts nodokļu slogs godīgiem nodokļu maksātājiem. Nodokļu sloga paaugstināšanā valdība argumentus balsta uz iekasētiem nodokļiem pret IKP, nevis uz kopējo nodokļu slogu darba devējiem un darbiniekiem.

LDDK aicina valdību nopietni izsvērt nodokļu samazinājuma nepieciešamību un vērst uzmanību uz ēnu ekonomikas samazināšanu.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pienākumu izpildītāja Nellija Jezdakova tikšanās laikā ar Saeimu minēja, ka 2009.gada septembrī 49% uzņēmumi saviem darbiniekiem maksā algas zem minimālās valstī noteiktās darba algas, 22% vispār nemaksa algas, bet pārējie uzņēmumi ir tie, kas attiecīgi budžetā ir spējīgi ienest nodokļus tādā apjomā, lai pietiktu pensijām, izglītībai un veselībai. Ja valsts turpinās rīkoties nepārdomāti, ir iespējas zaudēt arī šos uzņēmumus.

Visām valsts atbildīgajām institūcijām ir jāizstrādā steidzams pasākumu plāns ēnu ekonomikas apkarošanai. LDDK un darba devēju organizācijas ir gatavas sniegt atbalstu, norādot uz ēnu ekonomikas samazināšanas iespējām.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".