Latvija ieņem otro vietu "Moody's" sastādītajā kredītu nastas indeksā

Latvija ieņem otro vietu starptautiskās reitingu aģentūras "Moody's" veidotajā kredītu nastas indeksā, kas sastādīts pēc bezdarba un budžeta deficīta rādītājiem.

Kā norāda aģentūra, indeksa virsotnē nonākušajām valstīm draud paaugstināts valsts finanšu problēmu risks nekā citām ekonomikām.

Pirmajā vietā ierindojusies Spānija, bet trešajā vietā aiz Latvijas atrodas Lietuva, kurai seko Īrija un Grieķija.

Pēc "Moody's" novērtējuma šīm valstīm nākamais gads būs pārbaudījums gan sabiedrībai, gan politiķiem.

"Valstīm, kuru parādi ievērojami paauguši, nepieciešamība ierobežot deficītu pārbaudīs sabiedrības saliedētību. Līdz ar sabiedrības vilšanās pieaugumu un procentu likmju palielināšanu pārbaudījums būs lielāks," brīdināts ziņojumā.

"Vairākās valstīs, ieskaitot dažās augsti attīstītās kā Īslande un Īrija, kā arī Latvijā un Ungārijā, un dažās daudz nabadzīgākās valstīs kā Jamaika, no to iedzīvotājiem daudz kas tiek prasīts. Saliedētās un/vai ļoti pacietīgās sabiedrībās kā Baltijas valstīs, Īslandē vai Īrijā iedzīvotāji ir pieņēmuši tādas izmaiņas (algu apgriešanu, valsts izdevumu samazinājumu utt.), kas pirms dažiem gadiem šķita neiespējamas un arī tagad citās sabiedrībās šķiet grūti panesamas. Šīm valstīm patiešām ir ārkārtīgi augsts sāpju slieksnis," raksta "Moody's".

"2010.gadā ekonomiskās krīzes turpināšanās būs jauns pārbaudījums šim sīkstumam. Mēs cieši uzraugām ekonomikas atlabšanas, kā arī politiskā un sociālā saspīlējuma pazīmes, kā pirmās liecības par fiskālo centienu ilgtspējīgumu," brīdina aģentūra.

"Moody's" norāda, ka aģentūras jaunais indekss ir "labs veids, kā novērtēt izaicinājumus, ar kurām dažas ekonomikas saskarsies nākamajā desmitgadē".

"Moody's" sastādītais kredītu nastas indekss:

1. Spānija;

2. Latvija;

3. Lietuva;

4. Īrija;

5. Grieķija;

6. Lielbritānija;

7. Īslande;

8. ASV;

9. Jamaika;

10. Francija;

11. Igaunija;

12. Portugāle;

13. Ungārija;

14. Vācija;

15. Itālija;

16. Čehija.

Ekonomika

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) regulāri veic patēriņa preču cenu salīdzinājumu valsts lielāko pārtikas veikalos kopš 90.gadu vidus. Vidējās cenas aprēķina atbilstoši mazumtirdzniecības uzņēmumu cenu zīmēs norādītām, nerēķinot akciju cenas.

Svarīgākais