FM: Gada vidējā inflācija šogad būs 1,1%

© F64

Spriežot pēc pirmo trīs mēnešu datiem, prognozes par zemo inflāciju šogad attaisnojas. Atbilstoši pēdējām Finanšu ministrijas (FM) prognozēm gada vidējā inflācija 2014.gadā būs 1,1%, un pirmā ceturkšņa dati šīs prognozes apstiprina, informē FM.

Salīdzinājumā ar februāri patēriņa cenas šā gada martā ir kāpušas par 0,3%, kas ir samērā zems rādītājs šim mēnesim, akcentē FM. Cenu izmaiņas pārsvarā noteica sezonālas cenu svārstības apģērbam un apaviem, ziemas sezonas precēm nomainoties pret pavasara.

Kā ierasts, nelielas svārstības cenu datos ieviesa arī izpārdošanas akcijas, dažām precēm cena, noslēdzoties akcijām, ir pakāpusies, bet citām precēm, sākoties akcijām, samazinājusies. Piemēram, samērā spēcīgu samazinošu - pat lielāku par 0,1 procentpunktu - ietekmi uz vidējām patēriņa cenām radīja akcijas alum un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, informē FM.

Pamatinflācija - tā patēriņa groza daļa, kura cenas nosaka iekšējie ekonomikas procesi, - pēdējos gadus bija samērā vāja, tomēr, ekonomikai atgriežoties līdz pirmskrīzes līmenim, arī inflācijas rādītājiem vajadzētu pakāpeniski sākt palielināties, prognozē FM. Īpaša uzmanība šogad jāpievērš pakalpojumu cenu dinamikai, kuru lielā mērā noteiks uzņēmumu izvēle paaugstināt darbinieku atalgojumu.

Mazinoties bezdarbam, arvien vairāk saasinās konkurence darba tirgū, līdz ar to sāk parādīties algu spiediena iezīmes, kad algas apmēru arvien vairāk sāk ietekmēt darba ņēmēji, informē FM. Būtiska šo procesu ietekme uz inflāciju šogad gan vēl nav gaidāma, tomēr gada griezumā ir vērojami nelieli pieaugumi gan atpūtas pakalpojumu cenās, gan arī mājokļa apsaimniekošanā.

Tas liecina, ka vismaz šajos sektoros, ņemot vērā pieejamā darbaspēka sarukumu, atalgojuma jautājums kļūst aizvien aktuālāks. Līdz ar to pakalpojumu sektorā, kur lielu daļu no izmaksām veido tieši darbaspēks, tas sāks atsaukties arī uz cenām, prognozē FM.

Jau ziņots, ka vidējais patēriņa cenu līmenis šogad martā, salīdzinot ar pērno martu, palielinājās par 0,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Gada laikā precēm cenas samazinājās par 0,5%, bet pakalpojumiem pieauga par 2,6%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir saglabājies nemainīgs.

Šogad martā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas pieauga par 0,3%. Precēm cenu līmenis pieauga par 0,4%, bet pakalpojumiem tas pieauga par 0,1%.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais