Iedzīvotāji kritiski vērtē valsts un ekonomikas attīstību

© Scanpix

Iepriekšējā mēnesī vērotais iedzīvotāju optimisms atkal sācis pieklust - iedzīvotāji kritiskāk vērtējuši lielāko daļu ar valsts un ekonomikas attīstību saistīto indikatoru, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti.

Aptauja liecina, ka šomēnes salīdzinoši kritiskāk nekā iepriekš iedzīvotāji vērtējuši Latvijas ekonomiskā stāvokļa izmaiņas - tā vērtējuma indekss samazinājies par sešiem punktiem. Pasliktinājies arī vērtējums kopējās situācijas attīstībai valstī un valdības darbam, abiem indeksiem samazinoties par pieciem punktiem. Pagājušajā mēnesī tieši valdības darba vērtējums piedzīvoja straujāko kāpumu.

Lai gan kopumā vērtējums par ģimenes materiālo stāvokli un iespējām atrast labu darbu Latvijā palicis nemainīgs, tas nav arī uzlabojies. Kā liecina aptauja, šomēnes iedzīvotāji ģimenes materiālo stāvokli nedaudz biežāk nekā iepriekš vērtējuši kā viduvēju (54%), bet iespējas atrast labu darbu Latvijā vēl joprojām tiek vērtētas kā sliktas (69%).

"DNB Latvijas barometra" otrajā daļā iedzīvotāji lūgti izteikt viedokli par to, kādi, viņuprāt, ir lielākie ieguvumi un zaudējumi no eiro ieviešanas, kā tas ietekmējis cenas, naudas tērēšanas paradumus un ar kādām problēmām nācies sastapties, pārejot uz jaunās valūtas lietošanu ikdienā.

Plašāki pētījuma rezultāti un ekspertu secinājumi tiks publiskoti ceturtdien, 27.martā.

Pētījumā iegūtos datus komentējuši "DNB bankas" viceprezidents Jānis Teteris, Latvijas Bankas ekonomiste Daina Paula, Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktore Baiba Vītoliņa, Ekonomikas ministrijas Iekšējā tirgus departamenta direktore Inga Apsīte, Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis, tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš un sociālo un politisko projektu direktore Ieva Strode.

"DNB Latvijas barometrs" ir ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Ekonomika

Latvijas Eksportētāju asociācijas “The Red Jackets” darba svētkos ar devīzi “Eksporta barometrs 2024” telekomunikāciju uzņēmuma “Latvijas mobilais telefons” viceprezidents Ingmārs Pūķis nāca klajā ar tādu aprēķinu, ka eksporta vērtība uz vienu Latvijas iedzīvotāju ir 2,5 reizes lielāka nekā uz vienu Ķīnas iedzīvotāju.

Svarīgākais