Mikro uzņēmumiem atvieglos piekļuvi kredītiem

Eiropas Parlaments šodien atbalstīja likumprojektu, kura mērķis ir palīdzēt uzsākt uzņēmējdarbību cilvēkiem, kas zaudējuši darbu vai riskē to zaudēt.

"Eiropas progresa mikrofinansēšanas instruments" ir paredzēts, lai atvieglotu piekļuvi kredītam tiem, kas vēlas veidot ļoti mazus uzņēmumus un kam parasti ir grūtības atrast tradicionālā finansējuma avotus (ne vairāk kā 10 personu un ne vairāk kā 2 miljonu eiro apgrozījuma gadā). Šāda kredīta apmērs nevar pārsniegt 25 000 eiro.

"Mikrofinansējuma instrumenta" budžets paredz 100 miljonus eiro četriem gadiem ar Eiropas Investīciju bankas un Eiropas Investīciju fonda starpniecību. Jaunais finanšu instruments mikrofinansējumam personām un mikro uzņēmumiem dalībvalstīs ir paredzēts četru gadu laika posmam, sākot no 2010.gada sākuma.

Balsojumā Parlaments piekrita atvēlēt jaunajam instrumentam 100 miljonus eiro četru gadu laikposmam, kā bija ierosinājusi Eiropas Komisija. Tomēr Parlaments nevēlas, ka nauda tiktu ņemta no "Progresa" programmas, kas domāta sociāli neaizsargātāko atbalstam. Eiropas Komisija piedāvāja "Mikrofinansējuma instrumentu" finansēt no šīs programmas, jo "Progresam" jau ir atvēlēti papildu 114 miljoni eiro pēc Parlamenta pieprasījuma.

Lai nodrošinātu, ka instruments sāk darbību 2010.gada sākumā, kā plānots, Parlaments vienojās atvēlēt 25 miljonus eiro no atlikuma, ko veido starpība starp ilgtermiņa budžetu un gada budžetu. Tāpēc šie izdevumi tiks ņemti vērā arī ES 2010.gada budžetā, par ko Eiropas Parlaments balso ceturtdien. Taču par pārējiem trim gadiem (2011. g.-2013. g.) vienošanās starp Parlamentu un dalībvalstīm pagaidām nav panākta. Deputāti vēlas izvairīties no tā, ka līdzekļi tiek smelti no "Progresa" programmas, tāpēc rosina, lai finansējums tiktu pieņemts, lemjot par ES vispārējo budžetu katru gadu.

Svarīgākais